Δύο εβδομάδες έμειναν ως την Κυριακή του Πάσχα και πολλοί παίρνουν στο χέρι μολύβι και χαρτί για να υπολογίσουν το κόστος του εορταστικού τραπεζιού.
Ακριβοτερο κατά 20% αναμένεται να είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι, μιας και οι τιμές των κρεάτων έχουν αυξηθεί.

Οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει από νωρίς έρευνα αγοράς υπό το βάρος της γενικής ακρίβειας στα τρόφιμα. Οι περισσότεροι προσπαθούν να είναι φειδωλοί στις αγορές τους ώστε να αντέξει το πορτοφόλι τους.

Ο κύριος Λευτέρης είναι παντρεμένος. Μέχρι πριν τρία χρόνια συνήθιζε να κάνει γλέντι με πολλά άτομα στο σπίτι του. Όμως τώρα οι καιροί άλλαξαν. Τα έξοδα και οι υποχρεώσεις αυξήθηκαν και σιγά σιγά οι καλεσμένοι στο πασχαλινό τραπέζι λιγόστεψαν.

Μετά τις νέες αυξήσεις στις τιμές του κρέατος αρκετοί καταναλωτές, όπως λένε, θα μειώσουν αισθητά τις αγορές τους. Για παράδειγμα, από εκεί που αγόραζαν πέρσι ένα ολόκληρο αρνί, φέτος θα προτιμήσουν να αγοράσουν μισό και να το κάνουν στο φούρνο ώστε να τους βγει πιο οικονομικό το τραπέζι του Πάσχα.

Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι
Για ένα τραπέζι 6-8 ατόμων ο οικοδεσπότης θα χρειαστεί 10 κιλά αρνί, άρα θα ξοδέψει φέτος γύρω στα 140€. Για τρία κιλά συκωταριά 33€, για τα αυγα 6€, ενώ για το ψωμί, τις πατάτες, τη σαλάτα, το τυρί και τα αναψυκτικά θα χρειαστεί 28,44 ευρώ, άρα το πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να κοστίσει γύρω στα 207€.

Οι κρεοπώλες προσπαθούν να πείσουν και τους κτηνοτρόφους να ρίξουν την τιμή πώλησης, που αυτή την στιγμή αγγίζει τα 8,5€.

Πηγή: madata.gr