Σε απόγνωση βρίσκονται οδηγοί και νοικοκυριά με το ράλι αυξήσεων σε καύσιμα και βασικά αγαθά κατανάλωσης.

Ο καθηγητής Οικονομικών, και πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας μίλησε στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο για τις αυξήσεις «φωτιά» στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο.

Ερωτηθείς για το τι μέτρα μπορούν να παρθούν άμεσα, απάντησε πως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι η έσχατη λύση καθώς η κυβέρνηση έχει λάβει άλλα μέτρα επιμέρους και μή, τα οποία πρέπει να δούμε τι αποτελέσματα θα αποφέρουν.

Τόνισε πως το πρόβλημα με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης είναι πως επειδή η σημασία του για τα έσοδα της χώρας είναι πολύ μεγάλη, στην περίπτωση μείωσής του, θα μειωθούν και τα φορολογικά έσοδα με αποτέλεσμα η χώρα να αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Ανέφερε επίσης, πως πολλά από τα εναλλακτικά μέτρα που μπορούν να παρθούν θα τα δούμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να ανακοινώνονται πιθανώς από την κυβέρνηση, ωστόσο όπως επισήμανε η πηγή του προβλήματος είναι η διεθνής τιμή της βενζίνης, όπου πρέπει να αυξηθεί η προσφορά της.

Αναφορικά με τις αυξήσεις και στα βασικά αγαθά κατανάλωσης, ο κ. Λιαργκόβας είπε πως ειναι μία αλυσιδωτή αντίδραση, καθώς η ενέργεια χρησιμοποιείται και στις παραγωγικές μονάδες.

Ο πρώην Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων,Γιώργος Ασμάτογλου επισήμανε με τη σειρά του πως πέραν του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, εάν μειωθεί και ο ΦΠΑ θα «έχουμε πιο θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την κοινωνία, τα έσοδα του κράτους και συνάμα θα αυξηθεί και η κατανάλωση».

Πηγή: madata.gr