Το ζήτημα του φράχτη στον Έβρο απασχόλησε σήμερα τα πολιτικά κόμματα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αφήνει αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ πως επιδιώκει αυτός να πληρωθεί από την τσέπη των φορολογουμένων.

«Λυπάμαι πραγματικά που κάποιοι δεν θέλουν να γίνει ο φράχτης με ευρωπαϊκά λεφτά», είπε ο πρωθυπουργός από του Σουφλί, παρά το γεγονός πως το βροντερό «όχι» είναι διακομματικό και προέρχεται τόσο από την Κομισιόν, όσο και από την Ευρωβουλή και μέρος και της δικής του ευρωομάδας των Συντηρητικών του ΕΛΚ.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηλιτεύουν τις θέσεις Μητσοτάκη, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να στέκεται στο θέμα του Δουβλίνου και το ΚΚΕ να στηλιτεύει τη φράση του πως δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ασφάλεια.

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν αντιμετωπίζεται το προσφυγικό με φράχτες»

O πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, κατά τη σημερινή εμφάνιση του στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open, αναφέρθηκε στην υπόθεση του φράχτη.

Απαντώντας ουσιαστικά στην επίθεση Μητσοτάκη πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τον φράχτη στον Έβρο, ο κ. Βούτσης είπε ότι «είμαστε σαφείς για το ότι μπορεί να υπάρχει -και το είχαμε πει προ τριετίας- για ορισμένα σημεία και μάλιστα διαφιλονικούμενα, να υπάρχει φράχτης στα σύνορα μας».

Ωστόσο, προσέθεσε εμφατικά πως «δεν αποτρέπεται ή δεν αντιμετωπίζεται (εγώ λέω δεν αντιμετωπίζεται, γιατί δε συμφωνώ με το αποτρέπεται) το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα που και λόγω κλιματικής κρίσης, τα επόμενα χρόνια θα είναι κολοσσιαίο για την Ευρώπη, με φράχτες».

Για την τροπολογία Παπαδημούλη, υπογράμμισε ότι το ψήφισμα «έλεγε ότι δεν αντιμετωπίζεται το μεταναστευτικό ζήτημα με χρηματοδοτήσεις πάνω στο να χτίζονται φράχτες, που είναι σωστή γραμμή».

Αξίζει να σημειωθεί πως πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε τις τελευταίες δύο ημέρες ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, αναφορικά με τον φράχτη, έπειτα από ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που δεν δίνει χρηματοδότηση στην Ελλάδα για το εν λόγω έργο. Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως εμποδίζει την εν λόγω χρηματοδότηση, καθώς ο Δημήτρης Παπαδημούλης και η ευρωπαϊκή αριστερά στήριξαν το σχετικό ψήφισμα, ωστόσο, η απόφαση αυτή είναι ευρείας αποδοχής, ενώ αρνητική στη χορήγηση χρημάτων για τέτοια έργα είναι και η Κομισιόν.

«Δεν υπάρχουν χρήματα στο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι’ αυτό. Αν έπρεπε να δαπανήσουμε χρήματα για τοίχους και φράκτες, δεν θα υπήρχαν χρήματα για άλλα πράγματα», δήλωνε τον περασμένο Ιανουάριο η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, η οποία ερωτήθηκε σχετικά κατά την προσέλευσή της στην σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στην Στοκχόλμη.

Ανδρουλάκης για τον φράχτη: «Ο κ. Μητσοτάκης λέει τη μισή αλήθεια»

Δριμεία ήταν η κριτική και του Νίκου Ανδρουλάκη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε ότι λέει τη μισή αλήθεια για τον φράκτη στον Έβρο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στη συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι, στο πλαίσιο του STAR FORUM 2023 στη Λαμία, στον δημοσιογράφο Γιώργο Σιμόπουλο, υπενθύμισε ότι ο φράκτης άρχισε να κατασκευάζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

«Διότι πιστεύουμε ότι οι χώρες έχουν σύνορα. Σύνορα υπάρχουν και στον Έβρο και στη θάλασσα. Όμως, ο κ. Μητσοτάκης λέει τη μισή αλήθεια, προσπαθώντας να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει εκτεθεί από μόνος του βέβαια», είπε συγκεκριμένα ο κ. Ανδρουλάκης, στηλιτεύοντας έτσι και παλιότερη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται ο φράχτης και η φύλαξη των συνόρων.

Παρατήρησε επιπλέον ότι «οι αυστριακοί συνοδοιπόροι του κ. Μητσοτάκη στο Λαϊκό Κόμμα, είναι εκείνοι που του λένε μπράβο για τον φράχτη, αλλά έχουν βάλει βέτο για να μην υπάρξει η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου ώστε να φύγει το βάρος από την πρώτη χώρα εισδοχής, δηλαδή την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία». Ωστόσο, Αυστρία και Ελλάδα, συγκαταλέγονται στο μπλοκ της ΕΕ που ζητά κονδύλια για την ανέγερση τέτοιων φραχτών.

Προσέθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης σε τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός δεν έβαλε ποτέ θέμα στην πολιτική του ομάδα ή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «διότι η ευρωπαϊκή Δεξιά θα του πει ”δεν το συζητώ αυτό”».

«Εμείς λοιπόν ως σοσιαλδημοκράτες λέμε ”ναι” στη φύλαξη των συνόρων, αλλά ”ναι” και στην αναθεώρηση του Δουβλίνου, ώστε για όποιον μπαίνει στην Ευρώπη να μην έχει η πρώτη χώρα την ευθύνη. Να την έχει το σύνολο της ΕΕ. Άρα, η αίτηση ασύλου να γίνεται στο σύνολο της ΕΕ», σημείωσε.

ΚΚΕ: «Ασφάλεια και σταθερότητα για τον λαό είναι ο κοινός αγώνας Ελλήνων και ξένων εργατών»
«Και μόνο το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης διαφημίζει τον φράχτη στον Έβρο ως παράγοντα προσέλκυσης ψηφοφόρων από ακροδεξιά κόμματα, δείχνει το πώς αντιλαμβάνεται την πολιτική για τους πρόσφυγες και μετανάστες» επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

«Την ίδια ώρα τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, αποσιωπούν την αιτία του προβλήματος και προσπαθούν να συγκαλύψουν τη βάρβαρη πολιτική τους σε βάρος των χιλιάδων ξεριζωμένων, που είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της εξαθλίωσης. ΄

Άλλωστε, η ένταση της καταστολής στα σύνορα, με ενισχυμένη Frontex και με φυσικούς ή ”αόρατους” φράχτες, οι απελάσεις, ο εγκλωβισμός σε hot spot διαλογής και πάνω από όλα η πιστή προσήλωση στην απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου, αποτέλεσε κοινό παρονομαστή και των δύο. Και είναι ακριβώς αυτή η πολιτική, που έχει μετατρέψει τον Έβρο και το Αιγαίο σε τάφο χιλιάδων νεκρών και την χώρα σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών.

Ταυτόχρονα, βγάζει μάτι η κοινή στήριξη τους στην πολιτική της ΕΕ για τις λεγόμενες ”νόμιμες οδούς μετανάστευσης” με τις διακρατικές συμφωνίες σύγχρονου σκλαβοπάζαρου, για να βρίσκουν φθηνά εργατικά χέρια το κεφάλαιο και οι μεγαλοξενοδόχοι» σημειώνει το ΚΚΕ και καταλήγοντας τονίζει:

«Ασφάλεια και σταθερότητα για τον λαό είναι ο κοινός αγώνας Ελλήνων και ξένων εργατών για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με δυνατό ΚΚΕ».

Βελόπουλος: «Εν μέρει διακυβέρνηση σημαίνει αποτυχημένη διακυβέρνηση»

«Σήμερα ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι απέτυχε η κυβέρνησή του επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

Μίλησε για εν μέρει υλοποίηση του προγράμματός του. Να του πούμε λοιπόν ότι εν μέρει διακυβέρνηση με χιλιάδες μετακλητούς κομματικούς και αξιοκρατία δεν συμβαδίζουν», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόλπουλος και καταλήγει.

«Εν μέρει διακυβέρνηση, σημαίνει αποτυχημένη, ανίκανη και επικίνδυνη διακυβέρνηση».

πηγή: thestandard.gr

Πηγή: madata.gr