Την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, ενόψει της ουκρανικής επίθεσης στη Χερσώνα, διέταξε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού.

 Υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 στρατιώτες θα πρέπει να μετακινηθούν, πολλοί από τους οποίους σε μονάδες που υπέστησαν βαριές απώλειες σε έμψυχο και στρατιωτικό υλικό.

Τι προηγήθηκε της απόφαση

Μιλώντας στην τηλεόραση ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, επικεφαλής του γενικού πολέμου, είπε ότι δεν ήταν πλέον δυνατό να προμηθεύουν την Χερσώνα. Είπε ότι πρότεινε να ληφθούν αμυντικές γραμμές στην ανατολική όχθη του ποταμού.

 Της απόφασης προηγήθηκαν εβδομάδες προέλασης της Ουκρανίας προς την πόλη και αγώνα της Ρωσίας για τη μετεγκατάσταση περισσότερων από 100.000 κατοίκων. «Θα σώσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας και τη μαχητική ικανότητα των μονάδων μας. Κρατώντας τους στη δεξιά (δυτική) όχθη είναι μάταιο. Μερικά από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα μέτωπα», είπε ο Σουροβίκιν.

Ήταν λίγο μετά τις 17:00, ώρα Ελλάδας, όταν άρχισαν οι αναφορές ότι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, είχε διατάξει την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη της Χερσώνας και την απόσυρσή τους από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, στην αριστερή.  

Ο στρατηγός Sergei Surovikin, διοικητής της Νότιας Ομάδας Δυνάμεων, ανέφερε στον Σοϊγκού ότι η πόλη της Χερσώνας και οι παρακείμενοι οικισμοί δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν και να λειτουργήσουν υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Έτσι, δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα το συντομότερο δυνατό

Η Χερσώνα αποτελεί ένα από τα κυριότερα σημεία των σκληρών συγκρούσεων ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους Ρώσους εισβολείς.

Το τελευταίο διάστημα είχε διαφανεί πως οι Ρώσοι αποχωρούν σταδιακά από την περιοχή, τουλάχιστον από αυτήν που κείτεται ανατολικά του Δνείπερου ποταμού, οι Ουκρανοί ωστόσο ήταν επιφυλακτικοί, θεωρώντας πως δεν αποκλείεται αυτή η έντονη φημολογία να αποτελούσε «παγίδα» των Ρώσων.

Η πρόθεση των Ρώσων να υποχωρήσουν είχε φανεί όταν νωρίτερα έγινε γνωστό ότι είχαν φροντίσει να ανατινάζουν γέφυρες στην περιοχή. 

Τις τελευταίες ώρες οι Ρώσοι ανατίναξαν γέφυρες είτε σε παραποτάμους του Δνείπερου είτε στον ίδιο τον ποταμό κάτι που “φώναζε” την απόχωρησή τους από την περιοχή.

Σύμφωνα με Ρώσους χρήστες του Telegram, οι γέφυρες ανατινάζονται στην Χερσώνα για να αποτρέψουν την ταχύτερη αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού.

Ωστόσο, εκτός από τις γέφυρες που τινάζει ο ρωσικός στρατός στον αέρα, τις τελευταίες ώρες Ουκρανοί χρήστες των social media παρατηρούν πως έχουν «εξαφανιστεί» σχεδόν όλα τα ρωσικά σύμβολα, όπως οι σημαίες, από κεντρικά σημεία στην Χερσώνα.

Χαρακτηριστικά είναι τα βίντεο που ακολουθούν και καταγράφουν την απουσία της ρωσικής σημαίας από κεντρικά κτίρια, όπως για παράδειγμα στο Διοικητήριο της πόλης, όπου είχε εγκατασταθεί η διορισμένη από τους Ρώσους τοπική διοίκηση.

Με πληροφορίες και από OnAlert.gr

Πηγή: madata.gr