Στην πρώτη δημοσκόπηση της χρονιάς που παρουσίασε το δελτίο ειδήσεων του Alpha χθες και σήμερα, η ΝΔ εμφανίζεται να αυξάνει τα ποσοστά της συγκεντρώνοοντας στην πρόθεση ψήφου, 31% (30,3% στην προηγούμενη μέτρηση). Το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ που κινείται στο 24,1% (από 23%).

Το ΠΑΣΟΚ με σημαντική πτώση της τάξης του 0,7% κινείται στο 10,7% (από 11,4% στην προηγούμενη μέτρηση. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3,2%, το κόμμα Κασιδιάρη με 2,6%. Οι αναποφάσιστοι κινούνται στο 13,5%.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί μεγάλο προβάδισμα 10 πoσοστιαίων μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύονται οι πολίτες για πρωθυπουργό, ενώ στο 7% καταγράφεται η πρωθυπουργική εικόνα του Νίκου Ανδρουλάκη. Είναι ενδιαφέρον ότι τόσο η Ελληνική Λύση, όσο και το ΜεΡΑ25 εμφανίζουν δημοσκοπική άνοδο, όπως και το «κόμμα Κασιδιάρη», που κατέγραψε ένα 2,6% με την αναγωγή επί των εγκύρων.

Το βασικό κριτήριο της ψήφου παραμένει η οικονομία και η ακρίβεια. Σημειώνεται ότι πάνω από ένας στους δύο ψηφοφόρους θεωρεί το «καλάθι του νοικοκυριού» βοηθά στον έναν ή στον άλλο βαθμό στη στήριξή τους, σύμφωνα με τα  αποτελέσματα της δημοσκόπησης της ALCO.

Με ποιο κριτήριο θα ψηφίσουν
 Κατά τα άλλα, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, οι πολίτες θα ψηφίσουν στις εκλογές με βασικό κριτήριο:

Την οικονομία 28%
Τη στήριξη κοινωνίας 24%
Ο υποψήφιους να μην έχει σχέση με διαφθορά 13%
Τα εθνικά θέματα 11%
Την ιδεολογία 9%
Τον αρχηγό 7%
Τους υποψήφιους 2%
Άλλο 1%
Δεν ξέρω 5%

 Στο ερώτημα ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό οι πολίτες απάντησαν:

Κυριάκος Μητσοτάκης 32%
Κανένας 23%
Αλέξης Τσίπρας 22%
Νίκος Ανδρουλάκης 7%
Δημήτρης Κουτσούμπας 3%
Κυριάκος Βελόπουλος 3%
Γιάννης Βαρουφάκης 2%
ΔΓ/ΔΑ 8%

Για το πόσο έχει βοηθήσει το καλάθι του νοικοκυριού μετά από τρεις μήνες εφαρμογής, το 21% λέει λίγο, το 27% αρκετά, το 35% καθόλου, το 3% πολύ, το 14% Δεν ξέρω.

Πώς αξιολογούν την κυβέρνηση
 Για το ποιος ευθύνεται για την ακρίβεια, το 38% πιστεύει πως φταίει η διεθνής κρίση, το 25% η κυβέρνηση, το 32% και τα δύο και 5% απάντησε «ΔΞ/ΔΑ».

 Όσο για το πως κρίνουν οι πολίτες την κυβέρνηση στο τέλος της τετραετίας, το 12% είπε ότι είναι καλύτερη από αυτό που περίμενε, το 24% όσο καλή περίμενε, το 25 όσο κακή περίμενε, το 31% χειρότερη από όσο περίμενε, ενώ «ΔΞ/ΔΑ» είπε το 11%.

Για το αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, το 41% θεωρεί οτί τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, το 27% τα ίδια, το 23% καλύτερα και 9% «ΔΞ/ΔΑ».

 Στο ερώτημα τι είδους κυβέρνηση θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στη χώρα, οι πολίτες απάντησαν:

  • Με κυβέρνηση συνεργασίας 46%
  • Με αυτοδύναμη κυβέρνηση 41%
  • ΔΞ/ΔΑ 13%

Πηγή: madata.gr