Στο 8% διαμορφώνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της τελευταίας δημοσκόπησης για το 2022 που διεξήχθη από την Pulse, για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 34% επί των εγκύρων, έναντι 26% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Qatargate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή, δείχνει να χάνει μία ποσοστιαία μονάδα, πέφτοντας στο 10,5%, ενώ, με βάση το δείγμα της έρευνας που διεξήχθη στις 18 και 19 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή 1.103 πολιτών κάθε κοινωνικής βαθμίδας, η νέα Βουλή θα είναι εξακομματική, καθώς το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5%, η Ελληνική Λύση 4% και το ΜεΡΑ25 ποσοστό 3%.

Ένα από τα βασικά στοιχεία των αποτελεσμάτων της έρευνας, αφορά τη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», δηλαδή τους αναποφάσιστους, η οποία διαμορφώνεται στο 13%, ποσοστό που μπορεί να καθορίσει συνολικά το αποτέλεσμα των εκλογών και όχι μόνο τις ισορροπίες στη Βουλή. 

Στην πλειοψηφία τους οι πολίτες ζητούν αυτοδύναμη κυβέρνηση, ανησυχούν για τη στάση της Τουρκίας και προβληματίζονται εξόχως για τις αυξήσεις στο ρεύμα και στα καταναλωτικά αγαθά. Επιπρόσθετα, φαίνεται πως στην πλειοψηφία τους, οι ερωτηθέντες κρίνουν αρνητικά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Πόσοι θέλουν αυτοδυναμία και για ποιο κόμμα

Στην ερώτηση για το αν προτιμούν αυτοδυναμία ενός κόμματος ή κυβέρνηση συνεργασίας, τα αποτελέσματα δίνουν… ντέρμπι. Οι απαντήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι μοιρασμένες, ωστόσο, οι περισσότεροι, ακόμη και αριστεροί ψηφοφόροι, προτιμούν, σε περίπτωση αυτοδυναμίας, μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, με τα ποσοστά για μία πιθανή αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπονται σε σημαντικό βαθμό.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός και διαχείριση των κρίσεων

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να απολαμβάνει μία διαφορά 11 μονάδων σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό εκείνων που δεν θεωρούν κατάλληλο κανέναν από τους δύο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 39% των απαντήσεων ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός, έναντι 28% του Αλέξη Τσίπρα. Στο ίδιο ποσοστό (28%), κυμαίνεται και το ποσοστό των πολιτών που δεν επιθυμούν κανέναν από τους δύο.

 Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των κρίσεων, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Σε θέματα ανάπτυξης και οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται μακράν καταλληλότερος, με 37%, έναντι 26% του Αλέξη Τσίπρα και μόλις 7% του Νικου Ανδρουλάκη. Σημαντικό είναι το ποσοστό που δεν θεωρεί κανέναν κατάλληλο, το οποίο διαμορφώθηκε στο 23%.

Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει μεγάλα ποσοστά αποδοχής, φτάνοντας στο 45%, έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα και 4% του Νίκου Ανδρουλάκη.

Μικρότερη είναι η απόσταση στο θέμα της διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 35%, έναντι 27% του ΣΥΡΙΖΑ και 8% του Νίκου Ανδρουλάκη. Η απάντηση «κανένας από τους τρεις» συγκέντρωσε το 24%.

Στην τελευταία κατηγορία καταλληλότητας, που αφορά τη διαφάνεια, εντοπίζονται τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό (28%), έναντι 10% του Νίκου Ανδρουλάκη και 26% της απάντησης «κανένας από τους τρεις».

Για ελληνοτουρκικά και ακρίβεια

 Για το πόσο σας ανησυχεί η στάση της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά, το 51% απάντησε πολύ ή αρκετά, το 22% μέτρια, το 20% λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου.

  Για το ποια κατηγορία εξόδων προβληματίζει περισσότερο τους Έλληνες, τα ποσοστά έχουν ως εξής:

Ρεύμα 31%
Τρόφιμα 28%
Φυσικό αέριο 12%
Πετρέλαιο θέρμανσης 12%
Πετρέλαιο κίνησης ή βενζίνη 7%
Άλλη 3%
ΔΓ/ΔΑ 7%

Στο ερώτημα πώς αξιολογείτε τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στις ανατιμήσεις οι ψηφοφόροι απάντησαν:

Για το ρεύμα 41% μάλλον ή σίγουρα θετικά, 51% μάλλον ή σίγουρα αρνητικά
Για το φυσικό αέριο 37% μάλλον ή σίγουρα θετικά, 53% μάλλον ή σίγουρα αρνητικά
Για το πετρέλαιο θέρμανσης 37% μάλλον ή σίγουρα θετικά, 54% μάλλον ή σίγουρα αρνητικά
Για το πετρέλαιο κίνησης και της βενζίνης 36% μάλλον ή σίγουρα θετικά, 56% μάλλον ή σίγουρα αρνητικά
Για τα τρόφιμα 34% μάλλον ή σίγουρα θετικά, 58% μάλλον ή σίγουρα αρνητικά

Πηγή: madata.gr