Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των Ελλήνων στην πρώτη δημοσκόπηση της MARC για το 2021 σε μία σειρά από θεματικές, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων της χώρας μας με την γειτονική Τουρκία και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 47% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση της MARC για λογαριασμό του Alpha θεωρεί ότι οι συνομιλίες της χώρας μας με την Τουρκία θα πρέπει να εμπεριέχουν μονάχα το θέμα των θαλασσίων συνόρων. Από την άλλη, το 29,7% αντιτίθεται στην έναρξη κάθε συνομιλίας ενώ το 18,7% εκτιμά ότι θα πρέπει να συζητήσουμε με τη γείτονα για όλα τα θέματα.

Σε ότι αφορά το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προστατεύσει τα ελληνικά συμφέροντα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα το 49,5% απάντησε αρνητικά, το 35,9% εν μέρει και το 12,6% θετικά.

Στην εγχώρια πολιτική σκηνή στην ερώτηση για τον καλύτερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 52,7% έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα. Στο μεταξύ, το 42,9% «βλέπει» εκλογές στο τέλος της τετραετίας το 2023. Παράλληλα, υψηλή συσπείρωση (81,7%) εμφανίζει η Νέα Δημοκρατία έναντι 59,7% του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, στην ερώτηση με τι κριτήριο θα ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές το 31,3% προτάσσει την πορεία της οικονομίας, το 16,9% την διαχείριση της πανδημίας, το 14,4% την ιδεολογία και το 14,1% τα εθνικά θέματα.

Καταληκτικά, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν τι πρέπει να γίνει με τις εκκλησίες το επόμενο διάστημα έως ότου μειωθούν αισθητά τα κρούσματα. Το 33,5% θεωρεί ότι οι ναοί πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί για τους πιστούς με μάσκες και αποστάσεις. Το 38,3% να γίνονται λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς πιστούς ενώ το 26,1% θεωρεί ότι πρέπει να κλείσουν για όλους.

Πηγή: madata.gr