Τρεις νέες δημοσκοπήσεις δίνουν καθαρό προβάδισμα στην ΝΔ. Η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο του MEGA δίνει τη διαφορά στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις 7 μονάδες και στην εκτίμηση ψήφου στο 8,2%. Να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση της Metron έγινε στον μεγαλύτερο έως τώρα αριθμό πολιτών σε σύγκριση με όλες τις δημοσκοπήσεις της περιόδου και συμπεριέλαβε και τον απόηχο του debate. Άτυπη αντιπαράθεση για τις δημοσκοπήσεις είχαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας.

Στις 7 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το εκλογικό βαρόμετρο της Metron Analysis, το πρώτο μετά τη διεξαγωγή του debate των πολιτικών αρχηγών, που παρουσιάστηκε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 31,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 24,1%. Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 8,9%, ΚΚΕ με 6,3% , Ελληνική Λύση με 2,8% και ΜέΡΑ25 3,8%. Η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφει 2,1%, η Εθνική Δημιουργία 1,1%, το κόμμα Νίκη 1,1%, τα λοιπά κόμματα 4,8%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 9,4%.

Η δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» δίνει προβάδισμα 6,1% ποσοστιαίων μονάδων στη ΝΔ που καταγράφει 33,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που λαμβάνει 27,3% στην πρόθεση ψήφου. Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 9,2%, ΚΚΕ με 6,6%, Ελληνική Λύση με 3,3% και ΜέΡΑ25 3,6%. Το κόμμα ΕΑΝ καταγράφει 1,2% , η Εθνική Δημιουργία 1,2% , η Νίκη 1%, ενώ οι αναποφάσιστοι υπολογίζονται στο 8,5%.

4,5% είναι η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών». Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 31,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27%. Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 9,5%, ΚΚΕ με 7%, Ελληνική Λύση με 3% και ΜέΡΑ25 με 3,5% με τη δεξαμενή των αναποφάσιστων να φτάνει το 10%

Σύγκρουση για τις δημοσκοπήσεις
Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ανέβασαν το πολιτικό θερμόμετρο προκαλώντας σύγκρουση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε: «Και οι αντίπαλοί μας μάλλον έχουν προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Διάβαζα, σήμερα, σε εφημερίδα της αντιπολίτευσης -βγήκε με πηχυαίο τίτλο, ”53%, λέει, δεν θέλουν δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη”. Άρα 47% θέλουν δεύτερη τετραετία. Μας βλέπω με αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή. Και οι ίδιοι το ομολογούν».

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Η σημερινή συγκέντρωση , η πραγματική δημοσκόπηση για εμάς. Η αληθινή δημοσκόπηση που δείχνει ότι η επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού είναι την επόμενη Κυριακή να έρθει μια μεγάλη αλλαγή».

Στην εκτίμηση ψήφου της Metron Analysis η ΝΔ λαμβάνει 36,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ 28%. Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 10,3 , ΚΚΕ με 7,4% , Ελληνική Λύση με 3,3% και ΜέΡΑ25 με 4,4%. Η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφει 2,5%, η Εθνική Δημιουργία 1,3%, το κόμμα Νίκη 1,3% και τα λοιπά κόμματα 5,3%.

Σύμφωνα με τη μέτρηση της Metron Analysis η εκτίμηση εδρών δίνει κυβερνητική λύση καθώς η ΝΔ λαμβάνει 121 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 94, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 34, το ΚΚΕ 25, η Ελληνική Λύση 11 και το ΜέΡΑ25 15 έδρες.

Σύμφωνα με τη μέτρηση υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων τάσσεται το 50% ενώ το 47% επιλέγει τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιλέγει ως καταλληλότερο πρωθυπουργό το 37% ενώ τον Αλέξη Τσίπρα απαντά το 22%.

Στην αξιολόγηση της η κυβέρνηση συγκεντρώνει 38% θετικές και 54% αρνητικές γνώμες, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση αξιολογείται θετικά κατά 21 και αρνητικά κατά 73%.

Το 39% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η χώρα κινείται προς τη σωστή και 54% προς τη λάθος κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας είναι η ακρίβεια, η οικονομία, η ανεργία, διαφθορά και η ανασφάλεια και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης.

Πηγή: madata.gr