Πολιτική αναταραχή έχει ξεσπάσει μετά τη νύξη του Αλέξη Τσίπρα για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης με την ανοχή κομμάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει οποιοδήποτε σενάριο κυβέρνησης ανοχής.

Σενάρια αστάθειας για τη χώρα χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα όσα υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ακόμη και με την ανοχή του ΜέΡΑ25.

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή μετά την κάλπη της 21ης Μαΐου, απορρίπτοντας κατηγορηματικά να σχηματίσει κυβέρνηση με ψήφο ανοχής.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθώ σενάριο που δεν έχει την πλειοψηφία της Βουλής. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν ένας παράγοντας αστάθειας, για τη χώρα. Δεν συζητώ σενάριο ανοχής, διεκδικώ αυτοδυναμία».

«ΚΚΕ & ΜέΡΑ25 να πάρουν την ευθύνη»

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στο σχηματισμό κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ακόμη και με την ψήφο ανοχής του ΜέΡΑ25 και του ΚΚΕ αν, όπως είπε, λείπει ένας μικρός αριθμός βουλευτών για την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.

«Και το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25, δεν ξέρω αν θα είναι στην επόμενη Βουλή, αν υπολείπονται 5 – 10 βουλευτές για να έχουμε την πλειοψηφία που χρειαζόμαστε σε ένα σχέδιο προοδευτικής σύγκλησης, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση η αν θα ανοίξουν τον δρόμο στον κύριο Μητσοτάκη με απανωτές εκλογές και περιπέτειες να επανέλθει και να συνεχίσει όλα αυτά που έκανε τα τέσσερα χρόνια».

Από τη Χαριλάου Τρικούπη λένε όχι σε κυβέρνηση συνεργασίας με ψήφο ανοχής ή ειδικού σκοπού, επιμένοντας στον σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή με την εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας της Βουλής.

«Ας δει ο λαός ποιος έχει σταθερή θέση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Εγώ που μιλάω από την πρώτη εντολή σταθερότητα και πρόοδο ή ότι ο κ. Μητσοτάκης που έλεγε και 2ες και 3ες εκλογές αλλά μπροστά στο αδιέξοδο το δικό του λέει ότι θα αξιοποιήσει την πρώτη εντολή;».

Ούτε ανοχή, ούτε συνεργασία, λένε Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης.

«Δεν πρόκειται να στηρίξουμε, να μπούμε, να δείξουμε ανοχή σε καμία τέτοια αντιλαϊκή κυβέρνηση όποιο πρόσημο κι αν έχει. Είτε ονομάζεται προοδευτική, είτε δημοκρατική», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Λένε για ανοχή. Καμία ανοχή. Ούτε εμπιστοσύνη ούτε ανοχή», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Εκτός διαπραγμάτευσης η «Δήμητρα»

Ο Αλέξης Τσίπρας από το φόρουμ των Δελφών όπου είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουίς Ντε Γκίντος, έθεσε εκτός διαπραγμάτευσης αλλά και εκτός πραγματικότητας το σχέδιο «Δήμητρα» και τις εμμονές, όπως είπε, του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Αφορά τις δικές του εμμονές. Αυτές οι απόψεις του δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ούτε αντικείμενο συζήτησης και δεν ήταν ούτε το 15’».

Το νέο plan B και τα σενάρια κλεισίματος εκ νέου κλεισίματος των τραπεζών έδωσε λαβή στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναφέρει την προειδοποίησή του για το ενδεχόμενο «τερατογένεσης» ή κυβέρνησης των ηττημένων.

«Φτάσαμε πάρα πολύ κοντά στην καταστροφή το 2015 από αυτούς τους ανθρώπους και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά ο ελληνικός λαός. Και για αυτό είπα ότι είναι αδιανόητο να παίζουν κάποιοι μονόπολη, γιατί σαν παιχνίδι το βλέπω αυτά τα οποία ακούω, με τις ζωές και τις καταθέσεις των πολιτών».

«Δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης με το κόμμα Βαρουφάκη και όσους έπαιξαν τη χώρα στα ζάρια της δραχμής», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

πηγή: MEGA TV

Πηγή: madata.gr