Μετά την έντονη διαμαρτυρία του Υπουργείου Εξωτερικών απέσυρε η Le Monde τον χάρτη που εμφάνιζε ως τουρκικά τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα παρουσίαζε μάλιστα να έχουν ψηφίσει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Έπειτα από σχετικές οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία, Δημήτριος Ζεβελάκης, απέστειλε επιστολή στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Σε αυτή επεσήμανε τη λανθασμένη πρακτική αναδημοσίευσης χάρτη, ο οποίος απεικονίζει τα αποτελέσματα των εκλογών στην τουρκική επικράτεια συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν και ελληνικά νησιά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αθήνα ζήτησε την άμεση διαγραφή του χάρτη και την αποφυγή αναπαραγωγής του από την αγγλόφωνη και γαλλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της Le Monde, «προς αποκατάσταση της ορθότητας και ακρίβειας των πληροφοριών που δημοσιοποιούνται, καθώς και προς αποφυγή πρόκλησης σύγχυσης στο αναγνωστικό κοινό».

Υπενθυμίζεται ότι δημοσίευμα της Le Monde για τις τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου αναπαρήγαγε χάρτη του Anadolu με πολλά νησιά του Αιγαίου σε κόκκινο χρώμα, ως περιοχές που ψήφισαν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

O επίμαχος χάρτης έδειχνε τα μισά νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Σύμη, η Κως, η Λέρος, η Χίος και η Ικαρία να έχουν συμπεριληφθεί στις τουρκικές περιοχές που ψήφισαν τον αντίπαλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την ελληνική διαμαρτυρία, η γαλλική εφημερίδα έσπευσε να διορθώσει το ατόπημά της, να επαναφέρει τον χάρτη στη βάση των ορθών συνόρων, ενώ τον έχει ήδη διαγράψει από τον ιστότοπό της.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία έχει προγραμματιστεί για τις 28 Μαΐου.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως οι Τούρκοι που ψήφισαν στην Ελλάδα επέλεξαν σε ποσοστό περίπου 75% τον Κιλιτσντάρογλου, σε σχέση με όσους προτίμησαν τον Ερντογάν. 

Πηγή: newsit.gr

Πηγή: madata.gr