Αναταραχή και Καταστολή στο Πολυτεχνείο κατά τη Βραδιά του Ερευνητή
Αδιανόητες σκηνές άγριας καταστολής εκτυλίχθηκαν την Παρασκευή το απόγευμα στον χώρο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, κατά τη διάρκεια της «Βραδιάς του Ερευνητή», που είχε ως στόχο να τιμήσει τους ερευνητές. Ο αντίκτυπος αυτής της εκδήλωσης, ωστόσο, υπήρξε εντελώς διαφορετικός, καθώς οι παρευρισκόμενοι βρέθηκαν ενώπιον δυνάμεων ΜΑΤ που προχώρησαν σε επιδρομές και βίαιες προσαγωγές επιστημόνων και εργαζομένων στο πεδίο της έρευνας.
Φοιτητές από τον Σύλλογο Εργαζομένων Ερευνητών προχώρησαν σε παρέμβαση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκφράζοντας συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης. Η παρέμβασή τους σημειώθηκε τη στιγμή που ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ιωάννης Χατζηγεωργίου, είχε μόλις αναλάβει τον λόγο, όταν και χαρακτήρισε τους διαμαρτυρόμενους «μη συμβατά μοσχεύματα» και δήλωσε ότι το «ίδρυμα είναι δικό μας, δεν είναι δικό τους». Κάλεσε μάλιστα την αστυνομία να απομακρύνει τους φοιτητές από το πανεπιστήμιο και αντηχούν τα εύσημα από τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Αντί να φιλοξενηθεί μια γιορτή της έρευνας και της καινοτομίας, οι παρευρισκόμενοι έγιναν μάρτυρες ενός ανθρωποκυνηγητού στους διαδρόμους, με αναίτιες προσαγωγές να συμβαδίζουν με την συνεχιζόμενη καταστολή. O Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΕΜΠ εξέφρασε την καταγγελία του για την πρωτοφανή αυτή κατάσταση, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων.
Η ανακοίνωση του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στάθηκε στο γεγονός ότι η πίεση αυτή στοχεύει στο να καταστείλουν τις φωνές που ζητούν τη στήριξη των κοινωνικών αναγκών και οχι των επιχειρηματικών συμφερόντων. Αναφέρθηκε επίσης ότι οι ερευνητές και οι μεταδιδάκτορες εργάζονται υπό δύσκολες συνθήκες, συχνά απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, προσπαθώντας να υποστηρίξουν την έρευνα στο ΕΜΠ.
Η εικόνα αυτή αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο των Πρυτανικών Αρχών του ΕΜΠ και τα μακροχρόνια σχέδιά τους για την τύχη της Ανωτάτης Εκπαίδευσης στη χώρα. Οι αντίκτυποι αυτής της εκδήλωσης είναι μια αφορμή για να αναλογιστούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της έρευνας στην Ελλάδα.
Πηγή: documentonews.gr