Δημοτικό Συμβούλιο Χίου: Αντιδράσεις για την Εξόρυξη Αντιμονίου και Προβληματισμοί για το Περιβάλλον
Σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν σχετικά με την υπόθεση των ορυχείων αντιμονίου στη Βόρεια Χίο, μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, υπερψηφίστηκε η πρόταση του Δημάρχου Ι. Μαλαφή, η οποία περιλαμβάνει τη συγκέντρωση ερωτήσεων από τους κατοίκους και την αποστολή τους στις αρμόδιες αρχές. Οι ντόπιοι εκφράζουν ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις από τις εξορύξεις, γεγονός που ώθησε τον βουλευτή Χίου, Νότη Μηταράκη, να έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Ενέργειας.
Μετά από συνεννόηση με την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου, αποφασίστηκε η χορήγηση επιπλέον δέκα ημερών για τη δημόσια διαβούλευση, καθώς και η συγκέντρωση ερωτημάτων από τον Δήμο Χίου, τα οποία θα αποσταλούν επισήμως στο Υπουργείο. Επίσης, προγραμματίζεται να διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών.
Η έντονη ανησυχία για τις συνέπειες των εξορύξεων συνδέεται με το αυξανόμενο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το αντιμόνιο, το οποίο έχει γεωπολιτικά και οικονομικά κίνητρα. Η αύξηση των παγκόσμιων τιμών του αντιμονίου οφείλεται στο εμπάργκο που επιβάλλει η Κίνα, η οποία κατέχει την πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή του. Το αντιμόνιο είναι απαραίτητο για την κατασκευή ηλιακών πάνελ, ανεμογεννητριών και μπαταριών, κομμάτι της ενεργειακής μετάβασης που προγραμματίζεται από την Ε.Ε. μέχρι το 2030.
Ένα άλλο σημείο αντιπαράθεσης είναι η πρόταση που κατέθεσε η αντιπολίτευση, ζητώντας να σταματήσουν όλες οι ενέργειες που αφορούν τη διαχείριση του ορυκτού πλούτου στην περιοχή. Αυτή συναντήθηκε με υποστήριξη 15 ψήφων, αν και γράφτηκε κακή εντύπωση στον κόσμο η αποχώρηση κάποιων συνεργατών του βουλευτή Μηταράκη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Οι κάτοικοι του Δήμου Αμανής, που περιλαμβάνει 15 χωριά όπως η Βολισσός, διαμαρτύρονται για την πιθανή υποβάθμιση του φυσικού τους περιβάλλοντος. Οι ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και των ιαματικών πηγών είναι κεντρικές στις ανησυχίες τους. Ορισμένα μέλη της κοινότητας, όπως ο Σωτήρης Θεοδώρου, τονίζουν την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη που θα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον και όχι για εξορύξεις που θα μπορούσαν να καταστρέψουν την περιοχή.
Η δημοτική σύμβουλος Μαρία Φαφαλιού εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε χρηματοδότηση υποδομών που ευνοούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, αντί να συνεχίσει προγράμματα που σχετίζονται με την εξόρυξη. Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η προγραμματισμένη εξόρυξη.
Πηγή: documentonews.gr