Φοιτητική Διαμαρτυρία και Εισβολή ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης λόγω Ασφαλείας Εστιών
Φοιτητές πραγματοποίησαν παρέμβαση στην Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το μεσημέρι της Πέμπτης, με αποτέλεσμα η αστυνομία να εισβάλει στο πανεπιστήμιο και να εγκλωβίσει δεκάδες φοιτητές στην Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή. Η παρέμβαση αυτή οδήγησε σε πέντε προσαγωγές από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.
Η διαμαρτυρία είχε αφορμή την κακή κατάσταση των φοιτητικών εστιών, η οποία κορυφώθηκε με την πτώση ενός ασανσέρ στην Γ’ εστία τη Δευτέρα. Στην αίθουσα τελετών της Σχολής διεξαγόταν εκδήλωση, όπου παρευρίσκονταν ο Πρύτανης Χαράλαμπος Φείδας, και σύμφωνα με πληροφορίες, οι φοιτητές προσπάθησαν να εμποδίσουν την έξοδό του, γεγονός που οδήγησε στην επέμβαση της αστυνομίας.
Απόφαση για τη διαμαρτυρία στην Πρυτανεία πάρθηκε από τον Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) την Τρίτη. Σε δήλωση τους, σημείωσαν: «Χθες το βράδυ, το ασανσέρ στο β’ όγκο της Γ’ εστίας έκανε ελεύθερη πτώση και καθαρά από τύχη δεν υπήρξε κάποιο θύμα. Αρμόδιοι για τη λειτουργία των εστιών δεν έδειξαν πρόθεση να αναλάβουν ευθύνες για την κατάσταση».
Αντί να αναγνωρίσουν την ευθύνη τους, οι αρμόδιοι διαρκώς επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο. Ο εργολάβος της εταιρείας που έχει αναλάβει τη συντήρηση των ασανσέρ (OTIS) παραδέχθηκε ότι γνώριζε για τις βλάβες που υπήρχαν, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν έχει ευθύνη πέρα από τον οπτικό έλεγχο που πραγματοποιείται.
Οι φοιτητές κατήγγειλαν την συνολική αδιαφορία των αρμόδιων αρχών για τη διαβίωση τους, γεγονός που δείχνει την υποβάθμιση των φοιτητικών δομών τα τελευταία χρόνια. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, η πρυτανεία και οι εργολαβίες προσπαθούν συνεχώς να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, εμπλέκοντας την κρατική μηχανή στη διαδικασία αυτή.
Τα προβλήματα που ταλανίζουν τις φοιτητικές εστίες είναι χρόνια και η γενική απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών έχει οδηγήσει σε αυτές τις επικίνδυνες καταστάσεις. Οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας, έχουν παραμελήσει τη χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας, με αποτέλεσμα τις ραγδαίες φθορές.
Αντιπροσωπεύοντας τη συλλογική αίσθηση αλληλεγγύης και αντίστασης, οι φοιτητές σκοπεύουν να προχωρήσουν σε δράσεις. Αυτές περιλαμβάνουν τη σύσταση συντονιστικής επιτροπής για προγραμματισμό συγκεκριμένων κινητοποιήσεων, διαμαρτυρία στην πρυτανεία για απαιτήσεις σε απαντήσεις, καθώς και διοργάνωση δημόσιας συζήτησης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις εστίες.
Πηγή: documentonews.gr