Η Νομική Μεθόδευση για την Άρση της Ανωνυμίας των Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος στην Υπόθεση Novartis
Η τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που προσθέτει 57 λέξεις στο άρθρο που σχετίζεται με την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες. Αυτή η αλλαγή επιτρέπει στον εισαγγελέα να αποφασίσει εάν θα συνεχιστεί η προστασία των μαρτύρων, κάτι που συνιστά νομική εκτροπή με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και όχι τη Δικαιοσύνη.
Πολιτικοί όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Άδωνης Γεωργιάδης είχαν προαναγγείλει αντιδράσεις σε βάρος των μαρτύρων, παρόλο που υπήρχε αυστηρό νομικό πλαίσιο για την προστασία τους. Ο Σαμαράς είχε προσπαθήσει, χωρίς επιτυχία, να αρθεί η ασυλία των μαρτύρων, αλλά μετά αυτή η αποτυχία οδήγησε σε μια νομική μεθόδευση που έχει θολώσει τα όρια της Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, η καινούργια διάταξη στο άρθρο 108 σχετικά με την προστασία των μαρτύρων, αναφέρει ότι «Η προσφορότητα και η αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας εξετάζονται διαρκώς από τον αρμόδιο εισαγγελέα». Αυτό σημαίνει ότι ο εισαγγελέας έχει την εξουσία να διακόψει την προστασία των μαρτύρων όποτε κρίνει ότι οι λόγοι για την επιβολή τους έχουν διαφοροποιηθεί ή εκλείψει. Επιπλέον, η τροποποίηση εφαρμόζεται από την 1η Μαΐου 2024, και μόλις λίγες μέρες αργότερα, ο Σαμαράς ζήτησε την αποκάλυψη των ονομάτων των προστατευόμενων μαρτύρων.
Αυτή η διαδικασία δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο, όπου το κράτος νομοθετεί για να διευκολύνει την αποκάλυψη μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, κάτι που απειλεί τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου. Η εκφοβιστική αυτή κατάσταση αποτρέπει τους πολίτες από το να γίνουν μάρτυρες σε περιπτώσεις διαφθοράς, ναρκωτικών και άλλων εγκλημάτων, γνωρίζοντας ότι δεν έχουν πραγματική προστασία και μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκφυλιστούν.
Αυτή η εξέλιξη, αντί να ενισχύσει τη Δικαιοσύνη, μετατρέπει τη χώρα σε έναν μηχανισμό που τρίβει τα χέρια του σε βάρος των μαρτύρων και του δημόσιου συμφέροντος, υποσκάπτοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου στις θεσμικές διαδικασίες. Πηγή: documentonews.gr