Η Υγειονομική Κρίση του ΕΣΥ λόγω Έλλειψης Παθολόγων στην Ελλάδα
Η κατάσταση στις παθολογικές κλινικές της Ελλάδας είναι δραματική, καθώς 4 από τις 10 θέσεις παθολόγων παραμένουν κενές, γεγονός που οδηγεί σε σοβαρή κρίση στο ΕΣΥ. Το πρόβλημα επιτείνεται από τις συνεχείς παραιτήσεις μόνιμων παθολόγων εξαιτίας των υπερβολικών εφημεριών και των αναγκών κάλυψης κενών θέσεων σε άλλα νοσοκομεία. Αυτές οι συνθήκες δημιουργούν μια ζοφερή εικόνα για το μέλλον της παθολογίας, καθώς οι νέοι γιατροί αποφεύγουν να αιτηθούν τις κενές θέσεις που προκηρύσσει το Υπουργείο Υγείας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ελλάδα μόλις το 6% των νέων ιατρών επιλέγουν τις ειδικότητες της Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη φθάνει το 26%. Αυτή η απροθυμία για να ακολουθήσουν την παθολογία, σε συνδυασμό με την υψηλή αναλογία ειδικευμένων γιατρών στο σύνολο των ιατρών, αντικατοπτρίζει τη ριζική ανισορροπία στο ιατρικό προσωπικό. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, οι γενικοί ιατροί στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν μόλις το 6% του συνολικού αριθμού των γιατρών, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ.
Στην Κω, για παράδειγμα, το νοσοκομείο έχει μείνει χωρίς παθολόγο, παρά τις 14 προκηρύξεις για την πλήρωση 4 θέσεων, οι οποίες παρέμειναν άγονες. Στο νοσοκομείο Σερρών, το τελευταίο έτος καταγράφηκαν 4 παραιτήσεις παθολόγων, με το συνολικό αριθμό των παραιτήσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια να ανέρχεται σε επτά. Πλέον, το Υπουργείο Υγείας αναγκάζεται να δίνει εντολές για τη μετακίνηση παθολόγων μεταξύ νοσοκομείων.
Αντί να προχωρήσει σε ριζικές λύσεις, ο υπουργός Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης, επιδόθηκε σε απειλές κατά των ιδιωτών γιατρών, ζητώντας τους να καλύψουν τα κενά στο ΕΣΥ με ελάχιστες αμοιβές. Η σύγκρουση αυτή δείχνει μια προσπάθεια να λειτουργήσει το ΕΣΥ υπό όρους «αγοράς», ενώ οι παθολόγοι υποχρεώνονται υπό καθεστώς πίεσης να αναλαμβάνουν εφημερίες σε άλλα νοσοκομεία για να αποτραπεί η πλήρης κατάρρευση των υπηρεσιών.
Πηγή: documentonews.gr