Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον παράνομο εγκλεισμό μετανάστη λόγω λάθους ταυτοποίησης
Η Ελλάδα επανέρχεται στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), με αφορμή μια σοκαριστική υπόθεση. Η χώρα καταδικάστηκε διότι, παρά το γεγονός ότι ένας μετανάστης κρατήθηκε “κατά λάθος” για 168 ημέρες, τα ελληνικά δικαστήρια αρνήθηκαν να του χορηγήσουν αποζημίωση. Η υπόθεση, γνωστή ως «Nsingi», αναδείχθηκε μόλις πρόσφατα, μετά από αποκαλύψεις του Documento για προβλήματα στην αστυνομία της Αθήνας.
Συγκεκριμένα, ο προσφεύγων, Yannick Nsingi, συνελήφθη στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2018 και καταχωρήθηκε με το όνομα ενός άλλου ατόμου που είχε ήδη καταδικαστεί σε οχτώ χρόνια φυλάκιση για κατοχή ναρκωτικών. Παρά τη σύγχυση, τα δακτυλικά του αποτυπώματα δεν ταυτίζονταν με εκείνα του καταδικασθέντος. Όταν ο Nsingi ζήτησε την αποφυλάκισή του, το δικαστήριο απέρριψε την αίτησή του χωρίς να δώσει επαρκή αιτιολόγηση.
Το ΕΔΔΑ υπογράμμισε την έλλειψη αιτιολογίας από το δικαστήριο Θεσσαλονίκης ως σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Nsingi, αφού αφέθηκε ελεύθερος, υπέβαλε αίτημα αποζημίωσης για την παράνομη κράτησή του, αλλά το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση, ισχυριζόμενο ότι δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις που ευνοούν την αποζημίωση σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σημείωσε ότι η προσέγγιση του ελληνικού δικαστηρίου ήταν υπερβολικά τυπική και δεν αντιστοιχούσε στο πνεύμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Έτσι, απέφθασε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στον Nsingi 8.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 55,80 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.
Πηγή: documentonews.gr