Κίνδυνοι και Αντιδράσεις για την Εξόρυξη Αντιμονίου στη Χίο
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, έχουν αρχίσει τις διαδικασίες για τη μίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης ενός εκτενούς κοιτάσματος αντιμονίου 9 τ.χλμ. στην περιοχή της Κεράμου, στη βόρεια Χίο. Οι παγκόσμιες τιμές του αντιμονίου έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση λόγω του εμπάργκο από την Κίνα, που διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή του. Παρά τις οικονομικές προοπτικές, οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν για τον κίνδυνο που διατρέχει ο υδροφόρος ορίζοντας, καθώς και οι κοντινές ιαματικές πηγές των Αγιασμάτων, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τις προτεινόμενες εξορυκτικές στοές.
Η περιοχή που εξετάζεται είναι κατάφυτη και γειτνιάζει με περιοχή Natura, γεγονός που ενισχύει τον προβληματισμό. Η αντίθεση από την τοπική κοινωνία είναι έντονη, όπως δείχνουν οι αντιδράσεις στις συνελεύσεις των χωριών, ιδιαίτερα μετά τη συγκέντρωση του χωριού Βολισσού στις 8 Οκτωβρίου. Κύριοι φόβοι περιλαμβάνουν τις συνέπειες για το περιβάλλον και την αγροτική παραγωγή της Χίου.
Το αντιμόνιο (Sb) έχει ευρεία χρήση, από την πολεμική βιομηχανία μέχρι τη βιομηχανία μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, η ιστορία των παλαιότερων εξορύξεων υποδεικνύει σοβαρούς κινδύνους. Οι εξορύξεις του παρελθόντος στο χωριό Κέραμος είχαν καταστροφικές συνέπειες, με επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων. Υπολογίζεται πως 40 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών από το αντιμόνιο, και η ανησυχία για την περιοχή είναι μεγάλη, καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.
Τοπικοί πολιτικοί εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την έλλειψη διαλόγου εκ μέρους της κυβέρνησης, με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου, Παντελή Βρουλή, να δηλώνει πως ποτέ δεν κλήθηκαν ως περιφέρεια. Αναφέρουν επίσης ότι οι διαδικασίες πραγματοποιούνται χωρίς καμία ενημέρωση και επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς. Η διαβούλευση αυτή φανερώνει μια κυβερνητική αντίληψη, όπου οι αποφάσεις για τις ζωές των κατοίκων ανακοινώνονται από το «κράτος των Αθηνών» χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών αρχών.
Στην τρέχουσα συζήτηση, οι δημοτικοί σύμβουλοι επικρίνουν το σχέδιο του ΥΠΕΝ, υπογραμμίζοντας την ελλιπή ενημέρωση και τη μη διασφάλιση του περιβαλλοντολογικού χαρακτήρα της περιοχής. Ο δήμαρχος Ιωάννης Μαλαφής τονίζει ότι η διαβούλευση και η συνομιλία πρέπει να γίνουν με το υπουργείο Ενέργειας και όχι με την αυτοδιοίκηση, προσθέτοντας πως η περιοχή διαθέτει νόμους για την προστασία των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
Οι κάτοικοι ανησυχούν για το μέλλον τους αν προχωρήσει η εξόρυξη. Όπως τονίζει ο αγροτικός γιατρός Θάνος Χατζηκυριάκος-Σβώκος, η περιοχή είναι πιθανό να υποστεί σοβαρές περιβαλλοντικές καταστροφές, που θα επηρεάσουν την αγροτική παραγωγή αλλά και την υγεία τους. Η εκρήξεις γύρω από το σχέδιο για τα ορυχεία ενισχύουν την αμφισβήτηση της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης και αφήνουν κενά στην προστασία των τοπικών κοινωνιών και του φυσικού περιβάλλοντος.
Πηγή: documentonews.gr