Στρατηγικές απουσίας και προχειρότητας στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Ελλάδα
Υστερα από τρία χρόνια με περιορισμένες βροχοπτώσεις (2021, 2022, 2023), η κυβέρνηση το 2024 ανακοινώνει προγραμματισμένες διαδικασίες για την αποφυγή των επιπτώσεων της λειψυδρίας. Όμως, οι κίνδυνοι για την κατάσταση του νερού θα έπρεπε ήδη να είχαν αντιμετωπιστεί, καθώς οι προειδοποιήσεις από τις κλιματικές συνθήκες ήταν εμφανείς. Δυστυχώς, οι ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση υπήρξαν καθυστερημένες και ελλειμματικές.
Τα λόγια του Ηλία Κορλού, προέδρου του Επιστημονικού Συλλόγου Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, αναδεικνύουν την υποκρισία πίσω από τα μέτρα που προτείνονται από την κυβέρνηση, ειδικά τη στιγμή που σχεδιάζονται συγχωνεύσεις των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε κρίση λόγω αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος. Ειδικοί αναφέρουν ότι αυτές οι συγχωνεύσεις παραβλέπουν τις τοπικές συνθήκες και μπορούν να οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης.
Η ΔΕΥΑ της Σύρου αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης. Παρά την οικονομική της ευρωστία, οι επιπτώσεις των αυξήσεων στο ρεύμα την έχουν οδηγήσει σε δυσχέρεια. Ο πρόεδρός της, Ευάγγελος Χαλκιάς, σημειώνει ότι η διαδικασία συγχωνεύσεων αγνοεί τις θεμελιώδεις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει την τιμή του νερού με την ελπίδα ότι θα μειωθεί η κατανάλωσή του. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι αυξήσεις αυτές δεν θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς οι βασικές ανάγκες των νοικοκυριών είναι ανελαστικές και οι πολίτες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε περικοπές σε άλλες δαπάνες προκειμένου να καλύψουν το κόστος του νερού.
Επιπρόσθετα, η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων που ιδρύθηκε από το υπουργείο Ενέργειας φαίνεται να στοχεύει στην αποδοχή αυξήσεων, ενώ οι αρμόδιοι προβληματίζονται για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η ιδιωτικοποίηση των παροχών ύδρευσης. Η υποστελέχωση των ΔΕΥΑ δημιουργεί περαιτέρω προκλήσεις στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, των πυρκαγιών και των ανεμογεννητριών διαταράσσουν τον κύκλο του νερού, με αποτέλεσμα την απώλεια υδάτων από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Ειδικές μελέτες καταδεικνύουν ότι οι παρεμβάσεις αυτές επηρεάζουν αρνητικά την υγρασία και την επαναφόρτιση των υδάτινων πόρων.
Η εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι αν δεν γίνουν σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές και τις διαδικασίες διαχείρισης του νερού, η περίοδος λειψυδρίας θα συνεχιστεί, με ποσοστά απώλειας νερού να είναι στην τάξη του 60% στα δίκτυα ύδρευσης λόγω των απαρχαιωμένων εγκαταστάσεων.
Πηγή: documentonews.gr