Οι τάσεις της MRB για τις εκλογικές προτιμήσεις και τα προβλήματα που απασχολούν το κοινό. Στο 5,4 η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνει η «ψαλίδα» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με στοιχεία από τις τάσεις της MRB, ενώ την ίδια ώρα η ακρίβεια παρουσιάζεται ως το κυριότερο πρόβλημα των πολιτών, σύμφωνα με τις Τάσεις της MRB για τον μήνα Δεκέμβριο.

 Οι πολίτες φαίνεται πως δεν υιοθετούν την εξήγηση της κυβέρνησης περί «εισαγόμενης ακρίβειας». Σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι τα αίτια του προβλήματος αφορούν στον τρόπο που λειτουργεί η ελληνική αγορά και στις πολιτικές της κυβέρνησης και 3 στους 10 πιστεύουν ότι τα αίτια είναι εξωγενή.

Το 73,3% των πολιτών πιστεύει ότι το θέμα της αύξησης των τιμών έχει περάσει το όριο της ακρίβειας και έχει μπει στο πεδίο της αισχροκέρδειας/κερδοσκοπίας. Το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ότι αντιμετωπίζει πολύ μεγάλη δυσκολία στο να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις βρίσκεται στο 72,3%, ενώ υπάρχει και ένα 8,2% των πολιτών που δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως να ανταποκριθεί.

 Παράλληλα, τo 77,5% των πολιτών κρίνει ως «πολύ σοβαρό» και «αρκετά σοβαρό» το θέμα των υποκλοπών, ενώ το 17,4% δηλώνει πως είναι «όχι και τόσο σοβαρό» ή «δεν υπάρχει θέμα υποκλοπών».

 Σύμφωνα με τις Τάσεις, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να διαμορφώνεται στις 5,4 ποσοστιαίες μονάδες.

 Συγκεκριμένα στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

ΝΔ: 28,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 23,1%
ΠΑΣΟΚ: 11,3%
ΚΚΕ: 5,1%
Ελληνική Λύση: 4,5%
ΜεΡΑ25: 2,9%
Έλληνες: 3%

Με την αναγωγή στα έγκυρα, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 30%, ΣΥΡΙΖΑ 24,3% και η μεταξύ τους διαφορά στις 5,7 ποσοστιαίες μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στο 11,9% και ακολουθούν: ΚΚΕ με 5,4%, Ελληνική Λύση 4,7%, το ΜέΡΑ25 οριακά εντός Βουλής με 3,1% και οι Έλληνες οριακά εκτός με 2,8%.

 Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 45,2 % η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25.3 %. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 14 %. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστό 7,9 % και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 7.6 %.

 Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 33,5 % απαντά η ΝΔ, το 30,6 % ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 25,7 % κανένα κόμμα.

 Καταλληλότερος πάντως για πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 39,3%, με 8 μονάδες προβάδισμα από τον Αλέξη Τσίπρα που φτάνει το 31,3%.

Πηγή: madata.gr