Αυστηρά «οικογενειακή υπόθεση» φαίνεται πως ήταν το ΔΣ της ElonΤech, της ΜΚΟ που ίδρυσε η Μανταλένα Καϊλή, αδερφή της Εύας Καϊλή.
Η Εύα Καϊλή προμόταρε με κάθε ευκαιρία την αδερφή της Μανταλένα, από την ισχυρή θέση της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Αν και η σελίδα της Elontech της ΜΚΟ της Μανταλένας Καϊλή βρίσκεται εδώ και ώρες εκτός λειτουργίας, με μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα δει κανείς πως και οι δύο αδελφές είχαν ενεργό ρόλο στην οργάνωση.

Η μεν Μανταλένα Καϊλή ως εκτελεστική διευθύντρια και ιδρυτικό μέλος της ΜΚΟ, η οποία μάλιστα προσφάτως έλαβε και τα εύσημα από τον συνιδρυτή της, Rob Van Kranenburg.

Αν και η Μανταλένα παρουσιαζόταν ως το κεντρικό πρόσωπο της ΜΚΟ όντας και εισηγήτρια σε κάθε διαδικτυακό σεμινάριο περιέργως, στην εκδήλωση για την ευρωπαϊκή ψηφιακή πολιτική που είχε διοργανώσει η ίδια της η αδελφή, την ElonTech δεν την εκπροσώπησε η Μανταλένα Καϊλή αλλά ένα άλλο μέλος της ΜΚΟ, που παρεμπιπτόντως στο πάνελ κάθισε δίπλα στην Εύα Καϊλή, την αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο ίδιος μάλιστα θα λάβει το λόγο λίγο αργότερα για να υπερτονίσει τη στενή τους συνεργασία.

«Δούρειος Ίππος» για επιδοτήσεις;
Η ελληνική ElonTech μετρά μόλις 4 χρόνια λειτουργείας. Ασχολείται με τις νομικές και ηθικές συνέπειες της τεχνικής νοημοσύνης. Κι αυτό που ερευνούν τώρα οι αρχές είναι αν αυτή η ελληνική ΜΚΟ των αδελφών Καϊλή ήταν το «όχημα» για την προσέλκυση προγραμμάτων που αν εγκριθούν επιδοτούνται κατά 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτά τα προγράμματα μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Πρώτος ανέδειξε το θέμα ο ευρωπαϊκός ιστότοπος, Euractiv, με τίτλο «Οι σάπιοι καρποί της δημοκρατίας της ΕΕ».

«Η Εύα Καϊλή είναι μέλος μιας ΜΚΟ που ονομάζεται ELONTech, του οποίου η αδελφή της, Μανταλένα Καϊλή είναι εκτελεστική διευθύντρια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μια ανεκτική στάση απέναντι σε οικογενειακές επιχειρήσεις που χτίζονται γύρω από τους ευρωβουλευτές. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει καμία δικλίδα ασφαλείας έναντι ενός συγγενή που ιδρύει μια ΜΚΟ που θα συγκεντρώνει κεφάλαια για υπηρεσίες λόμπι από τον αντίστοιχο ευρωβουλευτή» γράφει στο άρθρο της η Euractiv.

Το άρθρο καταλήγει πως και να έχει διαπραχθεί αδίκημα δύσκολα θα στεκόταν στο δικαστήριο χωρίς απτές αποδείξεις καθώς όπως έχουμε δει τα χρήματα αλλάζουν χέρια μέσα σε βαλίτσες, χωρίς τραπεζικά εμβάσματα και επικυρωμένα έγγραφα.

Ο δημοσιογράφος του «Euractiv» που βάζει στο «κάδρο» την αδελφή Καϊλή
«Πρέπει να μπει ένα τέλος στην ανοχή των ΜΚΟ με σύγκρουση συμφερόντων», υποστήριξε ο δημοσιογράφος του Euractiv μιλώντας στο απεσταλμένο του MEGA Σαράντη Μιχαλόπουλο  και τόνισε «παρακολούθησα τη ροή των χρημάτων και αμέσως κατάλαβα ότι οι επαγγελματικές σχέσεις των δύο γυναικών διαπλέκονται».

«Πρέπει να πω πως εκπλήσσομαι που κανένας Έλληνας δημοσιογράφος δεν κατάλαβε αυτό που κατάλαβα εγώ σε περίπου 15 λεπτά, απλώς με το να επισκέπτομαι συγκεκριμένα sites και λογαριασμούς στο twitter, κατάλαβα πως υπάρχει τεράστια σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των δύο αδελφών.

»Οι δημοσιογράφοι της Βουλγαρίας δε θα επέτρεπαν ποτέ να συμβεί ένα τέτοιο σκάνδαλο, γιατί θα καταλάβαιναν πως υπάρχει κάτι. Δεν ξέρω αν υπάρχει έγκλημα, αλλά ξέρω πως υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Αν υπάρχει έγκλημα, οι αρχές της Βουλγαρίας πρέπει να ερευνήσουν την κίνηση των χρημάτων.

»Είδαμε πως πολλά χρήματα διανεμήθηκαν σε βαλίτσες. Είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Αλλά αν τα χρήματα διανεμήθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μπορεί να είναι βέβαιο πως κάτι πάει λάθος, το οποίο πιθανώς να τιμωρείται από τον νόμο.

Για εμένα είναι αρκετό. H σύγκρουση συμφερόντων είναι αρκετή, για να πούμε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοί «άγγελοι» στις Βρυξέλλες, δεν ξέρω πόσοι. Αλλά υπάρχουν αρκετοί, που κάνουν κάτι αντίστοιχο όχι μόνο για το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για οργανισμούς σαν αυτό, μερικές φορές και για ολιγάρχες. Γνωρίζω κάποιους από αυτούς», σχολίασε ο δημοσιογράφος του Euractiv.

Ελέγχονται και άλλα συγγενικά πρόσωπα γύρω από την πρώην αντιπροέδρου της Ευρωβουλής

 Οι έρευνες σε βάρος της πρώην ευρωβουλευτού, Εύα Καϊλή επεκτείνονται και στον ευρύτερο κύκλο της.
Ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος ανέφερε: «Πέρα από την αδελφή της Εύα Καϊλή , Μανταλένα,  μπαίνουν  στο μικροσκόπιο και άλλα συγγενικά πρόσωπα της πρώην αντιπροέδρου της Ευρωβουλής. Υπάρχει η αρχική εμπλοκή του πατέρα της, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες επεκτείνονται οι έρευνες κα στον ευρύτερο κύκλο».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών φαίνονται να υπάρχουν αρκετοί κοινωνοί της παράνομης δραστηριότητας. Έτσι επεκτείνεται η έρευνα σε πολλά πρόσωπα που είναι στο περιβάλλον το κοντινό της Εύας Καϊλή.

Κεντρικό συμπέρασμα είναι έρευνα εφ’όλης της ύλης για τα πρόσωπα που πλαισιώνουν την κα. Καϊλή, συνόψισε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.

megatv.com

Πηγή: madata.gr