Χριστουγεννιάτικο μποναμά κατά της ακρίβειας που καλπάζει, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια βάση του ποσού που δηλώνουν στην εφορία οι φορολογούμενοι και θα καλύπτει δαπάνες αγοράς από φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία και super market.

Νέο μέτρο κατά της ακρίβειας
Επίδομα κατά της ακρίβειας ενεργοποιεί η κυβέρνηση, επιδοτώντας το 10% των εξόδων των νοικοκυριών για τρόφιμα για ένα εξάμηνο

Το επίδομα θα αφορά αγορές που θα γίνονται σε:

– Καταστήματα τροφίμων

– Super market

– Φούρνους

– Minimarket

– Οπωροπωλεία

– Κρεοπωλεία

– Ιχθυοπωλεία

– Γαλακτοπωλεία

Το ποσό της επιδότησης θα δοθεί στα πρότυπα του fuel pass μέσω ψηφιακής κάρτας  και ανάλογα με τη σύνθεση του λογαριασμού θα κυμαίνεται από 22€ – 100€/ μήνα.

Το μέτρο θα ενεργοποιηθεί από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2023.

Ποσά επιδότησης ανά νοικοκυριό
– Μονομελές νοικοκυριό: 22 €/ μήνα – 132€/ εξάμηνο

– Ζευγάρι χωρίς παιδιά: 32€/ μήνα – 192€ / εξάμηνο

– Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 παιδιά: 42 €/ μήνα – 252€/ εξάμηνο

– Οικογένεια με τρία παιδιά: 62€/ μήνα – 372€/ εξάμηνο

Τα  ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ποσών.

Οι δικαιούχοι για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να πληρούν τόσο εισοδηματικά όσο και περιουσιακά κριτήρια:

– Άγαμος, 16.000 € – 250.000€ (ακίνητα)

– Έγγαμος, 24.000 € – 400.000€(ακίνητα)

+5.000€ / παιδί

Μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο στο επίδομα τροφίμων να συμπεριληφθούν και οι αγορές των νοικοκυριών από τις λαϊκές αγορές.

Κόντρα για το επίδομα τροφίμων
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το νέο επίδομα τροφίμων

«Ακόμα και για έναν πολιτικό απατεώνα όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτό που έπραξε ξεπερνάει τα όρια. Ντροπή και μόνο ντροπή για αυτήν τη χυδαία απόπειρα εξαπάτησης της ελληνική κοινωνίας», σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το αδήριτο ερώτημα είναι: θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την στήριξη των πολιτών ή, για άλλη μια φορά, θα αποτελέσει εξαίρεση;», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Το food pass λειτουργεί σαν ασπιρίνη και καταδεικνύει την αποτυχία του πολυδιαφημισμένου, πλην όμως τρύπιου, καλαθιού του νοικοκυριού», λέει το ΠΑΣΟΚ.

«Κάτω από την ασφυκτική πίεση της ακρίβειας και της αποτυχίας όλων των δήθεν μέτρων ανακούφισης, η κυβέρνηση εξαγγέλλει ένα ακόμη pass-κοροϊδίας», αναφέρει το ΚΚΕ.

Το νέο market pass αναμένεται να λάβουν περίπου 3,2 εκατ. νοικοκυριά. Το συνολικό κόστος για τους έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

Πηγή: madata.gr