Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να γίνει κανονικά ο φράχτης στον Έβρο. Ο φράχτης στον Έβρο θα γίνει κανονικά, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το παρών το απόγευμα της Παρασκευής στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης επέκτασης.

Ο πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι αποτελεί «εθνική εξαίρεση η στάση του για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο», ενώ ανέφερε ότι τελικά ο φράχτης θα φτάσει σε μήκος τα 140 χιλιόμετρα και θα απλώνεται σε όλη τη μεθόριο του Έβρου.

Φράχτης στον Έβρο: Τι θα περιλαμβάνει το έργο

Όσον αφορά τον φράχτη, τα νέα εμπόδια που θα κατασκευαστούν θα έχουν έκταση 35 χιλιομέτρων. Στα έργα που θα εκτελεστούν περιλαμβάνεται η ανέγερση ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος ύψους πέντε μέτρων, στο οποίο θα τοποθετηθούν αντι-αναρριχητική λαμαρίνα και κονσερτίνα.

Η επέκταση θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου φράχτη, που καλύπτει 37,5 χιλιόμετρα κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων και συνέβαλε, χάρη στο έργο της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Frontex, στην αποτροπή 260.000 παράνομων εισόδων στην ελληνική επικράτεια το 2022.

Στο πλαίσιο της σύμβασης που υπεγράφη, θα γίνουν επίσης χωματουργικές εργασίες για τη συντήρηση τεχνητών εμποδίων, την ενίσχυση και τη διαπλάτυνση αναχωμάτων κατά μήκος του ποταμού Έβρου, αλλά και για τη διάνοιξη νέων οδών επιτήρησης.

Ο φράχτης στον Έβρο

Σε σημεία όπου θα κριθεί αδύνατο να κατασκευαστούν μόνιμα εμπόδια προβλέπεται δυνατότητα τοποθέτησης φορητών εμποδίων, που δεν θα έχουν βαθιά θεμελίωση αλλά θα βασίζονται σε αντίβαρα.

Πέραν των έργων για την επέκταση του φράχτη θα κατασκευαστούν επτά υπερυψωμένα παρατηρητήρια, που θα έχουν αντιβαλλιστική προστασία, θα βελτιωθούν και θα συντηρηθούν τέσσερα φυλάκια και τέσσερα παρατηρητήρια, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί κτίριο για τη φύλαξη εξοπλισμού φύλαξης συνόρων.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 99,2 εκατομμύρια ευρώ

Η σύμβαση για την επέκταση του φράχτη υπεγράφη από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, τον εντεταλμένο σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ Αλέξανδρο Μιχαηλίδη και τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Intrakat, Αλέξανδρο Εξάρχου.

Μητσοτάκης: Εθνική επιταγή η κατασκευή του φράχτη

Να σταματήσει την πολιτική εργαλειοποίησης των προσφυγικών ροών κάλεσε την Τουρκία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, ενώ ταυτόχρονα χαιρέτισε την καλή διάθεση που επιδεικνύει η γειτονική χώρα το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας όμως «χωρίς να είμαστε αφελείς».

«Θέλω να τονίσω την ανάγκη η πολιτική εργαλειοποίησης των προσφύγων και των μεταναστών να σταματήσει και από τη γειτονική χώρα με την οποία έχουμε δυνατότητα να συνεργαστούμε, το έχουμε κάνει στο παρελθόν, και να διαχειριστούμε αυτό το δύσκολο ζήτημα το οποίο έχει και μια έντονη ανθρωπιστική διάσταση», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η Ελλάδα καλωσορίζει κάθε θετικό βήμα. Ξέρουμε από το παρελθόν ότι μερικές φορές αυτά βέβαια γίνονται σημειωτόν. Πάντα στην όποια επιθετικότητα θα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα. Αλλά, θέλω να τονίσω ότι χαιρετίζουμε την καλή διάθεση που επιδεικνύεται από την Τουρκία τους τελευταίους μήνες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε φυλάκιο στη Θράκη

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να ανταποδώσουμε, δεν είμαστε, όμως, αφελείς. Είμαστε προσηνείς, αλλά δεν είμαστε αφελείς και ελπίζουμε πραγματικά ότι μπορούμε από τώρα μέχρι τις εκλογές, που γίνονται και στην Ελλάδα και στην Τουρκία περίπου την ίδια περίοδο, να διαμορφώσουμε καλές συνθήκες, ώστε μετά τις εκλογές να ξαναπιάσουμε το νήμα των διαφορών μας πάντα, όμως, με οδηγό το διεθνές δίκαιο. Χαιρόμαστε, λοιπόν, για αυτό το καλό κλίμα, αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν επαναπαυόμαστε», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι «εθνική επιταγή» η κατασκευή του φράχτη, δεσμεύτηκε ότι αυτός θα επεκταθεί και στα 140 χιλιόμετρα του μήκους της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο και κάλεσε, για άλλη μία φορά, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, να ξεκαθαρίσει αν θα συνεχίσει τον φράχτη ή θα τον ξηλώσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απορρίπτει εξ ολοκλήρου τον φράχτη στον Έβρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως δεν είναι κατά του φράχτη αλλά τονίζει πως δεν φτάνει μόνο αυτό για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εναντίον του φράχτη ως πρακτική, καθώς ούτε το Διεθνές Δίκαιο το επιτρέπει. Υπάρχουν ωστόσο και τα στελέχη εκείνα που δηλώνουν ευθέως αντίθετοι με την επέκτασή του. Αντίθετος στην επέκταση του φράχτη στον Έβρο εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στην τηλεόραση του One.

«Ο φράχτης δεν είναι αυτό το μέσο, το οποίο θα σταματήσει (τις μεταναστευτικές ροές). Είναι μια φενάκη να πιστεύει κανείς ότι θα σταματήσει η μετανάστευση και το προσφυγικό κύμα» ανέφερε. Παρόμοια φαίνεται πως ήταν και η δήλωση του βουλευτή Νίκου Φίλη.

Πάντως από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως η πρακτική του αποκλεισμού προσφύγων είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει προχωρήσει σε διαδικασίες χρηματοδότησης τέτοιων έργων.

Τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται, δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει λόγο για μία πρακτική της ΝΔ να δημιουργήσει φόβο και να αποπροσανατολίσει από τις εκλογές και κυρίως απευθύνεται στο κοινό που στρέφεται δεξιότερα εν όψει της κάλπης. Μην ξεχνάμε πως το κόμμα Κασιδιάρη εμφανίζεται να φλερτάρει ακόμη και με το 5% στις εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την κατασκευή του φράχτη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του, υποστήριξε ότι ο φράκτης άρχισε να κατασκευάζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

«Διότι πιστεύουμε ότι οι χώρες έχουν σύνορα. Σύνορα υπάρχουν και στον Έβρο και στη θάλασσα. Όμως, ο κ. Μητσοτάκης λέει τη μισή αλήθεια, προσπαθώντας να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει εκτεθεί από μόνος του βέβαια», είπε συγκεκριμένα ο κ. Ανδρουλάκης, στηλιτεύοντας έτσι και παλιότερη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται ο φράχτης και η φύλαξη των συνόρων.

ΚΚΕ: «Ο Μητσοτάκης διαφημίζει τον φράχτη στον Έβρο ως παράγοντα προσέλκυσης ψηφοφόρων από ακροδεξιά κόμματα»
«Και μόνο το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης διαφημίζει τον φράχτη στον Έβρο ως παράγοντα προσέλκυσης ψηφοφόρων από ακροδεξιά κόμματα, δείχνει το πώς αντιλαμβάνεται την πολιτική για τους πρόσφυγες και μετανάστες» επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

«Εμείς λοιπόν ως σοσιαλδημοκράτες λέμε ”ναι” στη φύλαξη των συνόρων, αλλά ”ναι” και στην αναθεώρηση του Δουβλίνου, ώστε για όποιον μπαίνει στην Ευρώπη να μην έχει η πρώτη χώρα την ευθύνη. Να την έχει το σύνολο της ΕΕ. Άρα, η αίτηση ασύλου να γίνεται στο σύνολο της ΕΕ», σημείωσε.

«Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την επέκταση του απάνθρωπου φράχτη του Έβρου για να κλείσει το μάτι τόσο στην ελληνική όσο και στην παν-Ευρωπαϊκή ακροδεξιά» δηλώνει από την πλευρά του εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Ε.Μ. Έντμαν.

«Ο φράχτης, όπως και οι επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, έχουν καταδικαστεί επανειλημμένως από δεκάδες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων αρμόδιων του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας. Παρ’όλα αυτά, και οι δυο πρακτικές αποτελούν “παράσημο” για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία προσπαθεί με διάφορα στελέχη και πολιτικές της να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους του Ηλία Κασιδιάρη» συνέχισε.

Τι συμβαίνει με τον φράχτη στον Έβρο και την ΕΕ

Αξίζει να σημειωθεί πως πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε τις τελευταίες δύο ημέρες ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, αναφορικά με τον φράχτη, έπειτα από ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που δεν δίνει χρηματοδότηση στην Ελλάδα για το εν λόγω έργο. Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως εμποδίζει την εν λόγω χρηματοδότηση, ωστόσο, η απόφαση αυτή είναι ευρείας αποδοχής, ενώ αρνητική στη χορήγηση χρημάτων για τέτοια έργα είναι και η Κομισιόν.

«Δεν υπάρχουν χρήματα στο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι’ αυτό. Αν έπρεπε να δαπανήσουμε χρήματα για τοίχους και φράκτες, δεν θα υπήρχαν χρήματα για άλλα πράγματα», δήλωνε τον περασμένο Ιανουάριο η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, η οποία ερωτήθηκε σχετικά κατά την προσέλευσή της στην σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στην Στοκχόλμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν μία σειρά από αλλαγές και ενισχύσεις στον φράχτη στον Έβρο, στα οποία περιλαμβάνονται 35 νέα χιλιόμετρα του φράχτη από την Κορνοφωλιά Σουφλίου έως Ψαθάδες Διδυμοτείχου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, ο χρόνος κατασκευής του φράχτη υπολογίζεται σε 12 μήνες, ενώ το κόστος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Πηγή: thestandard.gr

Πηγή: madata.gr