Η κινεζική κυβέρνηση εγκαλείται ότι αξιωματούχοι της απέκρυψαν κρίσιμα διαδικτυακά δεδομένα σχετικά με το ινστιτούτο ιολογίας της Wuhan- το αμφιλεγόμενο εργαστήριο για το οποίο υπάρχουν υπόνοιες ότι αποτέλεσε την πηγή προέλευσης του Covid -19.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, εκατοντάδες σελίδες με πληροφορίες σχετικά με περισσότερες από 300 μελέτες, που διεξήγαγε το Ινστιτούτο έχουν διαγραφεί από τη βάση δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που αφορούν στη μετάδοση ασθενειών από ζώα σε ανθρώπους – οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο από το κρατικό Ίδρυμα Φυσικών Επιστημών της Κίνας (NSFC) και δεν είναι πλέον διαθέσιμα.

Διαγραφή βασικών στοιχείων

Η διαγραφή βασικών στοιχείων έχει αναζωπυρώσει τους φόβους ότι η Κίνα προσπαθεί να σταματήσει την έρευνα σχετικά με την προέλευση του ιού.

Εξάλλου η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη εμποδίσει τους αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να εισέλθουν στη χώρα σε μια κίνηση που προκάλεσε διεθνή καταδίκη.

Εν τω μεταξύ, κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει εκατοντάδες ιστορίες που ισχυρίζονται ότι ο ιός δεν προήλθε καν στην πόλη Wuhan.

Η Batwoman

Ως μέρος της εκκαθάρισης διαδικτυακών μελετών του NSFC, έχει διαγραφεί κάθε αναφορά σε εκείνες που πραγματοποίησε η Shi Zhengli, ο ιολόγος με έδρα την Wuhan, ο οποίος κέρδισε το ψευδώνυμο Batwoman για τα ταξίδια της για να συλλέξει δείγματα σε σπηλιές νυχτερίδων.

Πρόκειται για μελέτες που είναι σημαντικές για οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με την πηγή του ιού, συμπεριλαμβανομένης μιας για τον κίνδυνο μόλυνσης μεταξύ των ειδών από νυχτερίδες με Covid.

Στη Zhengli ασκήθηκε κριτική το 2015 λόγω μίας αμφιλεγόμενης έρευνας, που προέβλεπε τη δημιουργία υβριδικών ιών νυχτερίδας που είχαν σχεδιαστεί για να μολύνουν άνθρωπο και υποδηλώνει ότι ένας αναδυόμενος κορoνοϊός που είναι πάνω από 96% παρόμοιος με έναν ιό νυχτερίδας θα μπορούσε να απελευθερωθεί από το εργαστήριο.

Πηγή: madata.gr