Η Φινλανδία ξεκίνησε σήμερα την κατασκευή νέου φράχτη, μήκους 200 χιλιομέτρων, σε ένα τμήμα των συνόρων της με τη Ρωσία.

Το έργο είχε αποφασιστεί και εγκριθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι εργασίες ξεκίνησαν σήμερα «με την κοπή δασών, η οποία θα συνεχιστεί ώστε να επιτραπεί η κατασκευή δρόμου και η τοποθέτηση του φράχτη», υπογραμμίζει η συνοριοφυλακή. Η κατασκευή φράκτη σε επιπλέον 70 χλμ θα υλοποιηθεί μεταξύ 2023 και 2025, κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της σκανδιναβικής χώρας, σε τμήμα των 1.340 χλμ των συνόρων της Φινλανδίας με τη Ρωσία.

Το Ελσίνκι σχεδιάζει να στήσει φράχτες 200 χλμ, στο πλαίσιο ενός τεράστιου έργου συνολικού κόστους 380 εκατομμυρίων ευρώ.

Μεταλλικά φράγματα ύψους τριών μέτρων θα καλυφθούν με συρματόπλεγμα, διαθέτοντας κάμερες νυχτερινής λήψης, λάμπες και μεγάφωνα σε σημεία που κρίνονται ευαίσθητα. Η τελευταία φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Φοβούμενη ότι η Μόσχα θα εργαλειοποιήσει μεταναστευτικές ροές για να ασκήσει πίεση, η υποψήφια προς ένταξη στο ΝΑΤΟ Φινλανδία τροποποίησε τον νόμο της για την συνοριοφυλακή τον Ιούλιο, διευκολύνοντας την κατασκευή φρακτών.

Τα σύνορα της Φινλανδίας επί του παρόντος ασφαλίζονται κυρίως από ελαφρά ξύλινα εμπόδια, σχεδιασμένα για να εμποδίζουν την κίνηση ζώων.

Η Εσθονία, η Λετονία και η Πολωνία έχουν επίσης εντείνει (ή σχεδιάζουν να εντείνουν) τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά τους με τη Ρωσία.

Τον Σεπτέμβριο, Ρώσοι συνέρρεαν στη Φινλανδία μετά την ανακοίνωση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την επιστράτευση εφέδρων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Αντιδρώντας, το Ελσίνκι περιόρισε σημαντικά την είσοδο Ρώσων πολιτών στη φινλανδική επικράτεια.

Πηγή: madata.gr