Η Ρωσία ετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία και εξακολουθεί να θέλει να κατακτήσει ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε σήμερα Ουκρανός υψηλόβαθμος στρατιωτικός.

Ο ταξίαρχος Ολέξιι Γκρόμοφ δήλωσε σε στρατιωτική ενημέρωση πως, παρά το ότι δεν περιμένει ότι η Μόσχα θα εξαπολύσει επίθεση από τη Λευκορωσία, η Ρωσία εκπαιδεύει νέα στρατεύματα στο έδαφος της γειτονικής της χώρας και έχει μεταφέρει εκεί στρατιωτικά αεροσκάφη.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, προειδοποίησε, στην ίδια ενημέρωση, ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση μετά τις πρόσφατες ρωσικές στρατιωτικές υποχωρήσεις.

“Το Κρεμλίνο… επιδιώκει να μετατρέψει τη σύγκρουση σε μια παρατεταμένη ένοπλη αντιπαράθεση”, είπε ο Γκρόμοφ.

Η Μαλιάρ πρόσθεσε: “Εμείς και ο κόσμος δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, επειδή ο απώτερος σκοπός της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι να κατακτήσει όλη την Ουκρανία, και μετά μπορεί να προχωρήσει παραπέρα”.

Ο Γκρόμοφ δεν είπε ποιος μπορεί να είναι ο στόχος του Κρεμλίνου με την παράταση του πολέμου που διαρκεί ήδη σχεδόν δέκα μήνες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί πως το Κρεμλίνο επιδιώκει απεγνωσμένα να αναιρέσει τις στρατιωτικές υποχωρήσεις που υπέστη πρόσφατα — περιλαμβανομένης μιας υποχώρησης από τη νότια πόλη Χερσώνα έπειτα από μήνες κατοχής — και να επιτύχει νίκες για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στη ρωσική κοινή γνώμη.

Το Κρεμλίνο δεν έχει αποσαφηνίσει ποτέ πλήρως τους στόχους της εισβολής του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η οποία είπε ότι είχε εν μέρει σκοπό να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία.

Δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εξακολουθεί να ασφαλίζει τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των τμημάτων της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας που έχει κηρύξει ως δικά του, αλλά φαίνεται να εγκαταλείπει την κατάληψη άλλων περιοχών δυτικά και βορειοανατολικά τις οποίες έχει ανακαταλάβει η Ουκρανία.

Καμία κατάπαυση του πυρός

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Ουκρανίας δήλωσε πως η κύρια εστίαση της Μόσχας τώρα είναι στις ανατολικές πόλεις Μπαχμούτ και Αβντίιφκα, αλλά πως οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Χερσώνα καθημερινά και προσπαθούν να αποκτήσουν μεγαλύτερο πάτημα στη νοτιοανατολική περιοχή της Ζαπορίζια.

“Καταλαβαίνουν ότι αν δεν εκτείνουν το μέτωπο τώρα, τότε αυτός ο χειμώνας θα είναι γι΄αυτούς μια καταστροφή”, δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας.

Η Ρωσία, η οποία επίσης επιτίθεται στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός τα Χριστούγεννα. Ο Γκρόμοφ απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου για την Πρωτοχρονιά.

“Θα υπάρξει μια συνολική κατάπαυση του πυρός μόνο όταν ούτε ένας κατακτητής δεν θα παραμένει στη γη μας”, είπε.

Ο Γκρόμοφ είπε πως η Ρωσία ενισχύει από τα μέσα Οκτωβρίου τη στρατιωτική παρουσία της στη Λευκορωσία, όπου εκπαιδεύει νέες μονάδες και αποκαθιστά τη μάχιμη ικανότητα παλαιών μονάδων και πως μετακίνησε στρατιωτικά αεροσκάφη στο έδαφος της συμμαχικής της χώρας.

“Αυτό πρώτ’ απ΄όλα δείχνει πως ο εχθρός ενισχύει τις δυνατότητες πραγματοποίησης αεροπορικών πληγμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας”, είπε, αλλά πρόσθεσε πως η πιθανότητα μιας ρωσικής επίθεσης από τη Λευκορωσία “παραμένει χαμηλή”.

Πηγή: madata.gr