Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ορκίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο κ. Σαρμάς μετέβη στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δύο άνδρες είχαν έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες με τον Κ. Μητσοτάκη να παραδίδει στον κ. Σαρμά τον μπλε φάκελο, ώστε εκείνος να ενημερωθεί για όλα τα τρέχοντα θέματα αλλά και μια επιστολή, η οποία θα περιγράφει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, στη λογική του θεσμικού κράτους.
«Να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας, θα ήθελα να σας παραδώσω έναν ολίγο ογκώδη φάκελο που περιλαμβάνει στοιχεία που θα βρείτε χρήσιμα, σημείωμα για τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, το σχέδιο δράσης των υπουργείων, το επιτελικό κράτος διασφαλίζει τη συνέχεια της λειτουργίας της κρατικής μηχανής», είπε στον Ι. Σαρμά ο Κ. Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να μεριμνήσουμε η μετάβαση να γίνει με όλους τους κανόνες που η συνέπεια και η συνέχεια του κράτους επιβάλλουν. Είμαι στη διάθεσή σας».

 Από την πλευρά του ο κ.Σαρμάς επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα είναι υπηρεσιακή, θα εφαρμόσει το νόμο έως ότου παραδώσει σε όποιον επιλέξει η λαϊκή βούληση. «Διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει κενό έως ότου έρθει ο φυσικός δικαιούχος σ’ αυτό το κτίριο», δήλωσε ο κ. Σαρμάς. 

Αμέσως μετά θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης ενώ οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων θα ενημερώσουν τους υπηρεσιακούς υπουργούς. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ορκιστεί την Παρασκευή στις 12:00.

Έτσι το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία “κλειδιά” και θα βοηθήσουν τον κ. Σαρμά να φθάσει έως τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Η τελική επιλογή ανήκει στον ίδιο τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ενώ παρά τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις και αλλαγές.

Τα πρόσωπα της υπηρεσιακής κυβέρνησης σύμφωνα με το Mega
1.Βασίλης Κασκαρέλης – Υπουργός Εξωτερικών: Πρέσβης Ε.Τ. Ουάσιγκτον – Άγκυρα – Λευκωσία

2.Αλκιβιάδης Στεφανής – Υπουργός Άμυνας Υφυπουργός Άμυνας και επίτιμος ΑΓΕΣ

3.Χαράλαμπος Λαλούσης – Υπουργός Προστασίας Πολίτη: Στρατηγός Ε.Α., Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ επί μεταναστευτικής κρίσης Έβρου και Ορούτς Ρέις

4.Ευάγγελος Τουρνάς – Υπουργός Πολιτικής Προστασίας: Πτέραρχος Ε.Α., Επίτιμος Αρχηγός Αεροπορίας διατελέσει Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας 2021

5. Βασίλης Σκουρής Υπουργός Επικρατείας: Kαθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής

6.Αναστασία Κοτανίδου – Υπουργός Υγείας: Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ

7.Χρήστος Κίττας – Υπουργός Παιδείας: Πρώην πρύτανης Παν/μιου Αθηνών – Διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός υγείας 2012

8.Καλλιόπη Σπανού – Υπουργός Εσωτερικών

9.Φίλιππος Σπυρόπουλος – Υπουργός Δικαιοσύνης: Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

9.Ελένη Λουρή – Υπουργός Ανάπτυξης: Υποδιοικητής τράπεζας της Ελλάδος 2008 -2014.

10. Θεόδωρος Πελαγίδης – Υπουργός Οικονομικών.

11. Ιωάννα Δρέττα – Υπουργός Τουρισμού: Διευθύνουσα Σύμβουλος Marketing Greece.

Όσον αφορά στον κ. Σαρμά, μετά την άσκηση των υπηρεσιακών πρωθυπουργικών του καθηκόντων ο κ. Σαρμάς θα επανέλθει στα καθήκοντα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Νοέμβριο του 2023 θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης της τετραετίας και όχι λόγω ορίου ηλικίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένο, τελευταίος Έλληνας υπηρεσιακός πρωθυπουργός ήταν ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Γρίβας, για την περίοδο από 12 Οκτωβρίου μέχρι 23 Νοεμβρίου 1989, ο οποίος διορίστηκε ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη, προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές του Νοεμβρίου του 1989.

Πηγή: madata.gr