Μέσα στην εβδομάδα στις ΗΠΑ απορρίφθηκαν δύο τροπολογίες σχετικά με τα F-16 για την Τουρκία.
Μία «πλούσια» διπλωματική εβδομάδα ήταν η περασμένη με πλούσιο παρασκήνιο σχετικά με τις τροπολογίες και τα F-16.

Πιο συγκεκριμένα, στη Γερουσία είχαν παρουσιαστεί δυο τροπολογίες, μία του Μενέντεζ και μία του Βαν Χόλεν, οι οποίες επέβαλλαν περιορισμούς στην Τουρκία σχετικά με τις υπερπτήσεις πάνω από το αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

Οι δύο τροπολογίες για τεχνικούς λόγου δεν κατάφεραν να «επιβιώσουν» στην εκδοχή του νομοσχεδίου της Γερουσίας, γιατί υπάσχουν οι μεσοπρόθεσμες εκλογές που πλησιάζουν, δεν υπήρχε αρκετός χρόνος, οπότε ο πρόεδρος της  επιτροπής αμυντικών  υποθέσεων, ζήτησε να συμπεριληφθούν μόνο οι τροπολογίες στις οποίες υπάρχει ευρεία στήριξη.

Οι  Ρεπουμπλικάνοι δεν στήριξαν ιδιαίτερα τις τροπολογίες, για παράδειγμα,  ο επικεφαλής της μειοψηφίας της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας, είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της συνέλευσης του ΟΗΕ, κάτι το οποίο κατέστη ως έναν βαθμό καθοριστικό για την απόσυρση των τροπολογιών.

Ο Τούρκος πρέσβης στην Ουάσιγκτον αντέδρασε έντονα, καθώς κυκλοφόρησε ευρέως η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος είπε «γιατί να πάρουμε τα αεροπλάνα, εάν δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε», και η συγκεκριμένη δήλωση θεωρήθηκε ότι ειπώθηκε για τις υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά.

Ωστόσο, το θέμα των τροπολογιών δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Υπάρχει η αντίστοιχη εκδοχή του νομοσχεδίου στη Βουλή, και η τροπολογία που είναι πανομοιότυπη, έχει ήδη υπερψηφιστεί. Συνεπώς, μετά τις μεσοπρόθεσμες εκλογές που θα γίνουν τον Νοέμβρη, θα ξεκινήσει μία πολιτική διαπραγμάτευση μεταξύ της Βουλής και της Γερουσίας για να αποφασιστεί ποιες τροπολογίες θα περάσουν ή όχι.

Πηγή: madata.gr