Τέσσερις κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους και 61 τραυματίστηκαν από φωτιά που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, μετέδωσε το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενο τις ιρανικές δικαστικές αρχές. Οι τέσσερις κρατούμενοι εισέπνευσαν καπνό, ενώ τέσσερις από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η φωτιά εκδηλώθηκε εν μέσω των συνεχιζόμενων ταραχών που προκλήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών πριν από ένα μήνα. Οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις έναντι της θεοκρατικής ηγεσίας μετά την επανάσταση του 1979 και έχουν αντιμετωπιστεί με βίαιη καταστολή.

Προτού δώσουν οι αρχές απολογισμό από την πυρκαγιά στη δημοσιότητα, κάποιες οικογένειες πολιτικών κρατουμένων κατέφυγαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας από τις αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια των κρατουμένων στην Εβίν.

Η φυλακή Εβίν, όπου κρατούνται ποινικοί και πολιτικοί κρατούμενοι, έχει βρεθεί στο στόχαστρο οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είχε περιληφθεί στη μαύρη λίστα της αμερικανικής κυβέρνησης το 2018 για «σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Στην Εβίν κρατούνται πολλοί καταδικασθέντες για θέματα ασφαλείας, ανάμεσά τους και Ιρανοί με διπλή υπηκοότητα.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση πρόβαλε βίντεο που φαίνεται να δείχνει ότι έχει επανέλθει η τάξη στη φυλακή σήμερα. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, ένα εργαστήριο της φυλακής τυλίχθηκε στις φλόγες «έπειτα από καυγά που ξέσπασε ανάμεσα σε κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα και κλοπές».

Πηγή: madata.gr