Για «επιπόλαιες προσεγγίσεις που φανερώνουν την αδυναμία των ‘αριστερών του χαβιαριού’ αλλά και των ‘φιλελεύθερων πολυτελείας» έκανε λόγο στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Σημαντικό μέτρο που «αποτελεί ένα ακόμα ανάχωμα στην εισαγόμενη ακρίβεια» χαρακτήρισε το market pass ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, αντικρούοντας την κριτική της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, με αναφορά στη ρύθμιση για την κάλυψη από την πολιτεία του 10% των εξόδων σχεδόν κάθε ελληνικού νοικοκυριού για τις αγορές πρώτης κατοικίας ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός. Ένα μέτρο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι αποτελεί ένα ακόμα ανάχωμα στην εισαγόμενη ακρίβεια. Ο κος Μητσοτάκης τόνισε ότι ελπίζει το μέτρο να υπερψηφιστεί και από την αντιπολίτευση γιατί όπως είπε είναι ένα σημαντικό μέτρο που αφορά και τη μεσαία τάξη επιστρέφοντας στην κοινωνία ένα σημαντικό μέρος των υπερεσόδων των πιο ισχυρών – από τα διυλιστήρια- στους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε σχόλια για το συγκριμένο μέτρο μίλησε για επιπολαίες προσεγγίσεις που «φανερώνουν την αναλυτική αδυναμία των αριστερών του χαβιαριού αλλά και κάποιων φιλελεύθερων πολυτελείας». Δεν μπορεί να θεωρείται επιδοματική μία πολιτική που αφορά το 85% των πολιτών, υπογράμμισε. Πρόκειται όπως είπε για πόρους που δεν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος και διατίθενται με σχέδιο για τις έκτακτες συνθήκες επισήμανε ακόμα ο Πρωθυπουργός ενώ τόνισε ότι «είμαστε μια παράταξη και τη δημόσιας και της ατομικής προκοπής».

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Επιμένω στη διπλή διάσταση αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς άκουσα σχόλια τόσο αντιφατικά που ουσιαστικά αλληλοδιαψεύδονται. Γιατί δεν μπορεί τα 650 εκατομμύρια να είναι ταυτόχρονα και ψίχουλα και υπερβολικά. Δεν γίνεται να θεωρείται επιδοματική μια πολιτική που αφορά το 85% των οικογενειών, ούτε να συγκρίνεται βέβαια ένα προσωρινό μέτρο άμυνας σε έκτακτες κρίσεις με τα προεκλογικά αντίδωρα άλλων εποχών. Και φοβάμαι πως αυτές οι επιπόλαιες προσεγγίσεις φανερώνουν απλώς την αναλυτική αδυναμία και των αριστερών του χαβιαριού, όπως αποκαλούνται, αλλά όσο και κάποιων φιλελεύθερων πολυτελείας στη χώρα μας. Οι πρώτοι θα πρέπει κάποτε να μάθουν ότι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση οφείλει να είναι στο πλευρό της κοινωνίας όταν δοκιμάζεται. Δεν υπάρχει ευημερία, αν αυτή δεν είναι συλλογική. Αλλά και οι δεύτεροι είναι καιρός να καταλάβουν ότι η δίκαιη αναδιανομή του εθνικού πλούτου δεν ανταγωνίζεται ούτε την ανάπτυξη, ούτε τη δημοσιονομική ισορροπία. Πολύ περισσότερο όταν εδώ μιλάμε για πόρους οι οποίοι δεν επιβαρύνουν, θα το ξαναπώ, δεν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος και οι οποίοι επαναλαμβάνω, διατίθενται με σχέδιο για συγκεκριμένο χρόνο για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών, όπως μια παγκόσμια αναταραχή».

Τα θέματα της συνεδρίασης που είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα είναι:

-Παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας Κυριάκο Πιερρακάκη με τίτλο: «Τρία χρόνια ψηφιακό κράτος»,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα του νομοσχεδίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων,

-Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Κυριάκο Πιερρακάκη και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης της οπτικοακουστικής πολιτικής,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και την υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη του νέου Κώδικα Μετανάστευσης,

-Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας ‘Ακη Σκέρτσο για την έγκριση του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2023,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την υφυπουργό Ζωή Ράπτη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία.

Πηγή: madata.gr