Επικυρώθηκε σήμερα Τρίτη (10/8) η θανατική ποινή που επιβλήθηκε πρωτοδίκως σε Καναδό – τον Ρόμπερτ Λόιντ Σέλενμπεργκ – που καταδικάστηκε για διακίνηση ναρκωτικών. Δίνεται έτσι συνέχεια στη διπλωματική κρίση μεταξύ Καναδά και Κίνας. 

Η απόφαση αυτή καταγράφεται ενώ αναμένεται, πιθανόν ήδη αύριο Τετάρτη, η απαγγελία της ετυμηγορίας κινεζικού δικαστηρίου για τον Καναδό υπήκοο Μάικλ Σπέιβορ, που κατηγορείται για κατασκοπεία. Η σύλληψή του στην Κίνα, λίγο καιρό έπειτα από τη σύλληψη στον Καναδά κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της κινεζικής εταιρείας των τηλεπικοινωνιών Huawei, έβαλε φωτιά στις διμερείς σχέσεις.

Η Οτάβα τα «ρίχνει» στην υπόθεση της Huawei
Ο πρεσβευτής του Καναδά στο Πεκίνο, ο Ντόμινικ Μπάρτον, τόνισε μετά την απαγγελία της απόφασης του εφετείου ότι την καταδικάζει και κάλεσε να επιδειχθεί επιείκεια. Αποκάλεσε αυθαίρετο τον τρόπο με τον οποίο επιβάλλεται η θανατική ποινή από την κινεζική δικαιοσύνη. Ο κ. Μπάρτον υποστήριξε ακόμη πως η σημερινή απόφαση του κινεζικού εφετείου «δεν αποτελεί σύμπτωση», καθώς η υπόθεση της Μενγκ Ουάνγκζου, της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, έχει φθάσει παράλληλα σε κρίσιμο σημείο στον Καναδά.

Πηγή: madata.gr