Μια νέα παραλλαγή της Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτατα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Το στέλεχος, γνωστό ως XBB.1.5, αντιπροσωπεύει περίπου το 41% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η μετάλλαξη αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα μέσα Νοεμβρίου και έχει πλέον ξεπεράσει τις παραλλαγές BQ.1 και BQ.1.1, οι οποίες κυριαρχούσαν στα κρούσματα το φθινόπωρο. Το XBB.1.5, συγγενικό στέλεχος του XBB, έχει αναφερθεί κυρίως στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, ανέφερε η υγειονομική υπηρεσία. Πάνω από το 70% των κρουσμάτων COVID-19 στη Νέα Υόρκη έως το Μέιν έχει διαγνωστεί με αυτό το νέο στέλεχος κορωνοϊού.

Η παραλλαγή θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα εν μέσω της πολυάσχολης ταξιδιωτικής περιόδου των διακοπών, προειδοποίησαν οι ειδικοί. «Προβλέπουμε ότι θα είναι η κυρίαρχη παραλλαγή στη βορειοανατολική περιοχή της χώρας και ότι θα αυξηθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας», δήλωσε στο CBS News η Μπάρμπαρα Μαχόν, διευθύντρια του τμήματος κορονοϊού και άλλων αναπνευστικών ιών του CDC. Ο ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Άντριου Πεκόζ, δήλωσε ότι ο XBB.1.5 φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός. Ωστόσο, παρά την ταχεία εξάπλωσή του, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι το XBB.1.5 προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια ή ότι αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για όσους έχουν μολυνθεί σε σύγκριση με προηγούμενα στελέχη.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί ζητούν από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, καθώς οι νοσηλείες από COVID έχουν αυξηθεί στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 3,6% στις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των νοσηλειών λόγω COVID δεν αναμένεται να φτάσει στο επίπεδο που έφτασε τον περασμένο χειμώνα.

Εν τω μεταξύ, οι θάνατοι από τον ιό στις ΗΠΑ παρέμειναν σταθεροί. Την τελευταία εβδομάδα του 2022 πέθαναν 2.530 Αμερικανοί από τον ιό, έναντι 17.048 την ίδια περίοδο πέρυσι. Το στέλεχος XBB έχει εντοπιστεί σε, τουλάχιστον, άλλες 70 χώρες, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πηγή: madata.gr