Υπεγράφη σήμερα, Παρασκευή, η σύμβαση για την κατασκευή 35 επιπλέον χιλιομέτρων του φράχτη στον Έβρο, ένα αποφασιστικό βήμα για την περαιτέρω θωράκιση των εξωτερικών συνόρων τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράφει την επέκταση του φράχτη του Έβρου.

Στην περιοδεία του στην βορειοανατολική Ελλάδα ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί κατά μήκος του Έβρου είτε με ευρωπαϊκά είτε με εθνικά κονδύλια, αφήνοντας αιχμές για την στάση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος υποστήριξε τροπολογία που μπλοκάρει την ευρωπαϊκή χρηματοδότη και κάλεσε την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί για το τι θα κάνει με τον φράχτη.

«Και όπως έχω πει πολλές φορές, εάν δεν καταφέρουμε να βρούμε ευρωπαϊκούς πόρους για να το χρηματοδοτήσουμε, θα το χρηματοδοτήσουμε με εθνικούς πόρους διότι αποτελεί εθνική αναγκαιότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Και πρέπει επιτέλους και η αντιπολίτευση να τοποθετηθεί ξεκάθαρα: θα συνεχίσει το έργο του φράχτη ή θα το σταματήσει; Θα ξηλώσει το φράχτη τον οποίον έχουμε ήδη φτιάξει, επιστρέφοντας σε μία λογική ανοιχτών συνόρων ή θα διαφυλάξει το κεκτημένο μιας ασφαλούς Ελλάδος που προστατεύει τα σύνορά της;», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατασκευαστούν αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια κατά μήκος του φράχτη.

Για ένα αναγκαίο έργο στην περιοχή, καθώς η πίεση είναι μεγάλη από την Τουρκία έκανε λόγο ο δήμαρχος Διδυμότειχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς σχολίασε πως με την επέκταση του φράχτη η περιοχή είναι πιο ασφαλής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό στο πλαίσιο προστασίας των συνόρων, θα ενισχυθούν και τα υπάρχοντα φυλάκια κατά μήκος του ποταμού.

Το σχέδιο για την θωράκιση των χερσαίων συνόρων

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν μία σειρά από αλλαγές και ενισχύσεις στον φράχτη στον Έβρο, στα οποία περιλαμβάνονται 35 νέα χιλιόμετρα του φράχτη από την Κορνοφωλιά Σουφλίου έως Ψαθάδες Διδυμοτείχου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, ο χρόνος κατασκευής του φράχτη υπολογίζεται σε 12 μήνες, ενώ το κόστος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο επέκτασης θα περιλαμβάνει 7 υπερυψωμένα παρατηρητήρια, ενώ θα περιπολούν διαρκώς τεθωρακισμένα οχήματα. Θα τοποθετηθούν θερμικές κάμερες και drones, ενώ θα γίνονται πλωτές περιπολίες και θα υπάρχει ενίσχυση περιπολιών με 2.500 συνοριοφύλακες.

Τέλος, θα υπάρχουν μεικτές περιπολίες στρατού και αστυνομίας.

πηγή: MEGA TV

Πηγή: madata.gr