Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει σχετικά καλύτερα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή η πανδημία υποχωρεί στη χώρα μας, τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός.

“Ουδέποτε η επιτροπή μάς εισηγήθηκε κλείσιμο της Θεσσαλονίκης προ των εορτών της 26ης και 28ης Οκτωβρίου. Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη στήριξη του ΕΣΥ στην Βόρειο Ελλάδα”, σημείωσε στη συνέντευξη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Δεν έχω ακούσει τον κ. Τσίπρα να συγκρίνει τα θύματα της πανδημίας με τους νεκρούς της τραγωδίας στο Μάτι. Ευτυχώς, γιατί θα υποβίβαζε τον πολιτικό διάλογο”, απάντησε ο πρωθυπουργός στην ερώτηση πώς κρίνει τη σύγκριση αυτή που κάνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δη ο εκπρόσωπος Τύπου, Νάσος Ηλιόπουλος.

“Στερείται οποιασδήποτε σοβαρότητας η πρόταση Τσίπρα να πάρουμε τις παντέντες και να παρασκευάζουμε στην Ελλάδα τα εμβόλια. Αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, αλλά απογοήτευση”, επεσήμανε στη συνέχεια.

“Γιατί να συζητήσουμε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου και όχι ενώπιον των πολιτών στη Βουλή;”, διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

“Έχουμε προαγοράσει το διπλάσιο των δόσεων εμβολίων, από αυτό που χρειαζόμαστε, αυτό μπορώ να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1 και συνέχισε: “Θα έχουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου περί τα 4 εκατομμυρία δόσεις, άρα θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περί τα 2 εκατομμύρια συμπολιτών μας”.

“Από τον Φεβρουάριο θα δημιουργήσουμε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Μην έχουμε αυταπάτες πως κάποιες χώρες ή εταιρείες θα ζητούν έγγραφα σχετικά με τον εμβολιασμό”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τη σημερινή του πρωτοβουλία περί πιστοποιητικού εμβολιασμού, που θα συζητηθεί σε επίπεδο ΕΕ. “Είμαι αισιόδοξος για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι” σημείωσε.

“Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού πληθυσμού” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, σε καμία περίπτωση δεν θα παραβιάσουμε την ευρωπαϊκή συμφωνία για την αγορά εμβολίων. Δεν μπορεί να έχουμε μία Ευρώπη ala carte” τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Εκτιμώ πως δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε από τα καλύτερα σχέδια μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της οριστικοποίησης του σχεδίου, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά” τόνισε επίσης.

“Ξέρω πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Το Κράτος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτητα και με διάρκεια”, επεσήμανε. “Έχουμε δώσει πολλά χρήματα και σας λέω πως θα συνεχιστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή για όσο υπάρξει αυτή η ανάγκη”.

Λίγες ώρες μετά από το ταξίδι του στην Πορτογαλία και τα μηνύματα που έστειλε από εκεί σε Τουρκία και Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της Άγκυρας, αλλά και με τις αναφορές του στον κορονοϊό και την επάρκεια εμβολίων, ο Πρωθυπουργός απαντά στον Νίκο Χατζηνικολάου για τον νέο κύκλο διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας, που εκκινούν στο τέλος του μηνός στην Κωνσταντινούπολη και τις προσδοκίες της Αθήνας από αυτές.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις, στον απόηχο και της αλλαγής ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά και της συζήτησης στην Βουλή του νομοσχεδίου για την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, αλλά και την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, η οποία τέθηκε επί τάπητος και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογο του, πριν απο λίγα 24ώρα στην Αθήνα.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στον κορονοϊό και το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ελλάδα, τις συστάσεις των ειδικών για τα μέτρα και τις κυβερνητικές αποφάσεις, τα lockdown και τις επιπτώσεις τους στην κοινωνική συνοχή και την οικονομία, τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην αγορά, με αναφορές και στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Πηγή: madata.gr