Έκτακτη συνάντηση για την κατάσταση με την Covid-19 και το νέο ξέσπασμα που γεμίζει τα νοσοκομεία πραγματοποίησε η αρμόδια Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση που εξέδωσε δεν γίνεται αναφορά στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, παρά μόνο η απόφαση της Επιτροπής υπογραμμίζει την ανάγκη να συντονιστούν τα κράτη-μέλη της Ένωσης για το ενδεχόμενο που χρειαστεί.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά:

    «Ο συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές υγειονομικές απειλές είναι ζωτικής σημασίας. Σήμερα, η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ συνεδρίασε για να συζητήσει την κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Πρέπει να δράσουμε από κοινού και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».

Τα πρώτα μέτρα στην Ευρώπη

Οι ιταλικές υγειονομικές αρχές θα αρχίσουν να υποβάλλουν σε τεστ όλες τις αφίξεις από την Κίνα για τον κορονοϊό, αφού σχεδόν οι μισοί από τους επιβάτες δύο πτήσεων προς το Μιλάνο βρέθηκαν να έχουν τον ιό.

Επίσης, αναλύουν την αλληλουχία των τεστ του Μιλάνου για να δουν αν υπάρχουν νέες παραλλαγές, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας. Εάν βρεθεί νέο στέλεχος, οι αξιωματούχοι ενδέχεται να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στα ταξίδια από τη χώρα.

Στην Κίνα έχουν σημειωθεί επιδημίες του ιού από τότε που η εκεί κυβέρνηση εγκατέλειψε την αυστηρή πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων». Η αβεβαιότητα σχετικά με την κλίμακα της εξάπλωσης έχει ωθήσει χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να εξετάσουν νέους περιορισμούς στην είσοδο ταξιδιωτών από την Κίνα.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας πρόκειται να συζητήσει τον αριθμό των επιβατών με κορονοϊό στο Μιλάνο σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg οι περισσότεροι από αυτούς που βρέθηκαν θετικοί δεν παρουσίαζαν συμπτώματα. Αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των αξιωματούχων υγείας για νέες παραλλαγές του κορονοϊού που εμφανίζονται από την Κίνα.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη σοβαρά από τον κορονοϊό στις αρχές του 2020.

Ενώ το υψηλό ποσοστό επιβατών με τον κορονοϊό έχει θέσει τις αρχές σε συναγερμό, ένας παράγοντας υπέρ της Ιταλίας είναι το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού της.

Περισσότερο από το 80% των ανθρώπων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ πολλοί έχουν επίσης λάβει αναμνηστικά εμβόλια. Παρόμοια είναι η κατάσταση σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης.

Αλλού, το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα διασφαλίσει ότι διαθέτει την απαραίτητη επιτήρηση του Covid, αλλά δεν σχεδιάζει να εισαγάγει υποχρεωτικό έλεγχο στις αφίξεις από την Κίνα.

Στη Γερμανία, οι υγειονομικές αρχές «παρακολουθούν στενά» την κατάσταση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Sebastian Guelde.

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι έχει αναπτυχθεί στην Κίνα μια πιο επικίνδυνη μετάλλαξη που θα οδηγούσε σε κήρυξη περιοχής παραλλαγής του ιού, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα αντίστοιχους ταξιδιωτικούς περιορισμούς», πρόσθεσε.

Το γαλλικό υπουργείο Υγείας παρακολουθεί επίσης τις εξελίξεις και δήλωσε ότι είναι «έτοιμο να εξετάσει όλα τα χρήσιμα μέτρα που θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή ως συνέπεια, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους της Γαλλίας». 

Πηγή: madata.gr