Μεγάλος νικητής μέσα από τις φυλακές Τιράνων αναδείχτηκε ο Διονύσης – Φρέντι Μπελέρη. Ο Έλληνας ομογενής επικράτησε οριακά του αντιπάλου του, Γκιόργκι Γκόρο, στις εκλογές της Χειμάρρας, ο οποίος είχε τη στήριξη της κυβέρνησης.

Στο άκουσμα της είδησης ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί. Τα όσα μεσολάβησαν στη Χιμάρα είναι χωρίς προηγούμενο στα 33 χρόνια μεταπολίτευσης στην Αλβανία. Το 2001 ένας υποψήφιος βουλευτής της αντιπολίτευσης προέκυψε νικητής όντας στη φυλακή για εκλογικά αδικήματα.

Οι κάλπες στη Χειμάρρα ανέδειξαν μεγάλο νικητή τον ομογενή υποψήφιο Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος αν και προφυλακισμένος, επικράτησε μέσα σε μια ατμόσφαιρα εκφοβισμού του υποψηφίου που στήριζε με κάθε μέσο ο Έντι Ράμα.

Η πρώτη δήλωση του νέου δημάρχου Χειμάρρας

 Την πρώτη δήλωση μέσα από τη φυλακή έκανε ο Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής στις δημοτικές εκλογές για το δήμο Χειμάρρας.

Τόνισε πως πρόκειται για νίκη της Δημοκρατίας και της Χειμάρρας. «Ευγνωμονώ όσους επέδειξαν λεβεντιά. Συμμερίζομαι όσους υπέκυψαν στην τρομοκρατία. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, όλοι οι πολίτες της Χιμάρας και εγώ ως Δήμαρχος, πρώτος μεταξύ ίσων, περπατάμε ενωμένοι για να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί, υπερασπιζόμενοι την Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα!» έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook.

Η διαδικασία της καταμέτρησης ήταν επεισοδιακή καθώς, όπως καταγγέλλουν Έλληνες ομογενείς στον απεσταλμένο του MEGA στην Αλβανία, Μαρίνο Αλειφέρη, μόλις ο δικός τους υποψήφιος, ο Φρέντι Μπελέρη, φάνηκε το πρωί ότι θα ξεπεράσει τον αντίπαλο του, η καταμέτρηση σταμάτησε.

«Τι κάμανε; Σταματήσανε γιατί δεν θέλουν να μετρήσουν. Γιατί; Γιατί χάνουνε για αυτό», ανέφερε ψηφοφόρος στη Χειμάρρα.

Πλήθος κόσμου έφθασε έξω το σημείο που είχαν συγκεντρωθεί οι κάλπες ζητώντας να καταμετρηθούν οι ψήφοι. Λίγη ώρα αργότερα η διαδικασία ξεκίνησε ξανά με τον Μπελέρη να περνά μπροστά για λίγους ψήφους.

Πιέσεις και εκφοβισμοί μέχρι την κάλπη

Μέχρι την πόρτα των εκλογικών κέντρων οι Έλληνες ομογενείς καταγγέλλουν ότι δέχονταν απειλές, πιέσεις και εκφοβισμούς. Όλα αυτά στην σκιά των τριών συλλήψεων Ελλήνων ομογενών, μεταξύ αυτών και του Μπελέρη.

«Είναι μια ιστορία που όπως καταλαβαίνετε είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον κύριο Μπελέρη και συνεχίζεται σήμερα στα εκλογικά κέντρα βλέπουμε άγνωστες φάτσες, αλισβερίσια μυστήρια και να φοβίζουν τον κόσμο μας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, Θοδωρής Γκούμας.

Υπάλληλοι του υποθηκοφυλακείου με καταστάσεις πολιτών, υποθέσεις των οποίων εκκρεμούν στο υποθηκοφυλακείο, τούς εκβιάζουν πως εάν δε δώσουν τη ψήφο τους υπέρ του υποψηφίου του σοσιαλιστικού κόμματος, η υπόθεση τους δε θα βρει λύση.

Η μητέρα του δεύτερου συλληφθέντα, Παντελή Κοκαβέση, συνεργάτη του Μπελέρη, μίλησε στον απεσταλμένο του MEGA, Μαρίνο Αλειφέρη για όσα τραβάει ο γιος της στο νοσοκομείο που κρατείται.

Κάνει απεγνωσμένη έκκληση για βοήθεια από την Ελλάδα.

«Δεν μας αφήνουν να μιλήσουμε λες και είναι τρομοκράτης, τι έχει κάνει το παιδί, δεν έχει κάνει κάτι, επειδή αγαπάει την πατρίδα, είναι κακό αυτό;», δήλωσε η μητέρα του στο MEGA.

Απαράδεκτη και αδιανόητη χαρακτήρισε την σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου, Φρέντι Μπελέρη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν τυχόν μία τέτοια πολιτική συνεχιστεί, αυτό θα επηρεάσει και τις διμερείς μας σχέσεις και τον δρόμο της Αλβανίας προς την Ευρώπη», τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε δήθεν αυστηρός για την προφυλάκιση Μπελέρη, αντί να απολογηθεί που δε διασφάλισε τα δικαιώματα της μειονότητας και έκανε φιέστες με τον κ. Ράμα», σχολίασε η Πόπη Τσαπανίδου για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο νέος δήμαρχος Χειμάρρας, Διονύσης – Φρέντι Μπελέρη τις επόμενες δέκα ημέρες θα μάθει αν θα παραμείνει ή όχι στη φυλακή.

Πηγή: madata.gr