Ο Άρης ταρακουνήθηκε από τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί ποτέ. Ειδικότερα, ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια σεισμός που έχει καταγραφτεί καθώς κράτησε για 10 ολόκληρες ώρες. Το επίκεντρο ωστόσο δε στάθηκε δυνατό να εντοπιστεί.

«Η ενέργεια που απελευθερώθηκε από αυτόν το μοναδικό σεισμό είναι ισοδύναμη με το σύνολο της ενέργειας όλων των άλλων σεισμών που έχουμε καταγράψει έως τώρα», ανέφερε ο John Clinton, σεισμολόγος του Swiss Federal Institute of Technology στην Ελβετία.

Το InSight της NASA κατέγραψε 4.7 Ρίχτερ, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2021 με 4,2 Ρίχτερ. Ο αριθμός μπορεί να μην ακούγεται μεγάλος για τα δεδομένα της Γης όπου ο πιο ισχυρός που έχει καταγραφεί ήταν 9.5 ρίχτερ, ωστόσο ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για έναν πλανήτη τον οποίο θεωρούσαμε σεισμικά ανενεργό μέχρι να ξεκινήσει τις καταγραφές του το InSight το 2019.

Ο Άρης δε διαθέτει τεκτονικές πλάκες, αλλά ούτε και ένα ενιαίο παγκόσμιο μαγνητικό πεδίο, κάτι το οποίο εκλαμβάνεται ως σημάδι πως δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριο το εσωτερικό του πλανήτη. Ωστόσο, τα δεδομένα του InSight αποκάλυψαν πως οι σεισμοί υπάρχουν, υποδεικνύοντας ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Αναλύοντας τα σεισμικά κύματα, οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν τη δομή του υπεδάφους του Άρη, αναγνωρίζοντας ιζηματογενή πετρώματα και πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα μέσα στο φλοιό του. Το γεγονός πως δεν μπορεί να εντοπιστεί το επίκεντρο του νέου σεισμού, υποδεικνύει πως μπορεί να σχετίζεται με κάτι κρυμμένο κάτω από το φλοιό.

Επίσης, το γεγονός πως ο συγκεκριμένος σεισμός συνδύασε υψηλές και χαμηλές συχνότητες, προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες, αφού συνήθως οι σεισμοί στον Άρη ανήκουν ή στη μία ή στην άλλη κατηγορία.

https://www.newsbeast.gr/ 

Πηγή: madata.gr