Αύξηση τιμών ηλεκτρικού ρεύματος και η αβεβαιότητα για την ελληνική βιομηχανία
Από τον Μάιο, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν σημειώσει συνεχή αύξηση, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να προσδιορίσει την αιτία της. Αρχικά, ο Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι η αύξηση οφείλεται στην απουσία ανέμου και στη μη λειτουργία των αιολικών σταθμών. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι αυξήσεις ήταν φυσιολογικές λόγω της καλοκαιρινής ζήτησης, για να καταλήξει τελικά στο επιχείρημα ότι παρόμοια προβλήματα παρατηρούνται και σε άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Εν μέσω αυτών των δηλώσεων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιστροφή έκτακτης φορολογίας για τρεις μήνες, με σκοπό να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για επιδοτήσεις, διατηρώντας την τιμή στο ρεύμα στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ωστόσο, οι επιδοτήσεις φάνηκαν ανεπαρκείς, καθώς οι τιμές συνέχισαν την ανοδική πορεία τους, φθάνοντας τον Σεπτέμβριο σε μέση χονδρεμπορική τιμή 144,23 ευρώ ανά μεγαβατώρα, 11% πιο ψηλά από τον Αύγουστο.
Η κατάσταση αυτή κινητοποίησε τη βιομηχανία, η οποία εκφράζει ανησυχία για την επιβίωσή της ενόψει της εκρηκτικής αύξησης του ενεργειακού κόστους. Δώδεκα βιομηχανικές ενώσεις απηύθυναν έκκληση προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που πλήττει την παραγωγή και που η τρέχουσα πολιτική επιδοτήσεων αγνοεί.
Στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε τις «στρεβλώσεις» στο μοντέλο αγοράς ενέργειας και επιβεβαίωσε ότι οι τιμές εκτοξεύονται, ιδιαίτερα όταν οι ΑΠΕ δεν λειτουργούν. Ωστόσο, απέφυγε να παραδεχτεί τον ρόλο των παραγωγών με φυσικό αέριο στην αύξηση των τιμών την ώρα που οι τιμές υπερβαίνουν τις κανονικές.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει ως στόχο να δώσει μάχη στις Βρυξέλλες προκειμένου να αλλάξει το μοντέλο αγοράς ενέργειας και να βελτιώσει τις υποδομές δικτύων. Πριν από τα προτεινόμενα μέτρα, ωστόσο, θα χρειαστεί να εφαρμοστούν φόροι στα υπερκέρδη των παραγωγών για να χρηματοδοτηθούν επιδοτήσεις.
Στην πραγματικότητα, οι επιδοτήσεις που δίνονται στα νοικοκυριά δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της βιομηχανίας, και η έλλειψη κυβερνητικής στήριξης υπογραμμίζει τη διαφοροποίηση της ελληνικής πολιτικής από χώρες της Ευρώπης που παρέχουν ενεργειακή στήριξη στους παραγωγικούς τομείς τους. Η ΕΒΙΚΕΝ αναφέρεται σε πιθανές χειραγωγήσεις των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν εμποδίζει αυτές τις ανώμαλες συμπεριφορές.
Πηγή: documentonews.gr