Απαλλαγή Δημοσίου από αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων για μειώσεις ενοικίων κατά τη διάρκεια πανδημίας
Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Δημόσιο δεν υποχρεούται να αποζημιώσει τις εταιρείες και τους ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων για τις μειώσεις ενοικίων που υπήρξαν κατά την περίοδο της κυριαρχίας του κορονοϊού. Το ΣτΕ αποφάσισε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μέσω των Διοικητικών Δικαστηρίων, δεν έχουν δικαίωμα να απαιτήσουν αποζημίωση με βάση το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα.
Οκτώ λειτουργός στην επταμελή σύνθεση του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης των προσφευγόντων. Η απόφαση αναφέρει ότι η αξίωση για αποκατάσταση της ζημίας δεν μπορεί να στηριχθεί στη νομοθετική ρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι οι συνέπειες της ζημίας προήλθαν από διαφοροποιημένη εκτέλεση των συμβάσεων από τους μισθωτές λόγω των νόμων που επιβάλλουν μείωση ή απαλλαγή.
10 εταιρείες και 96 ιδιοκτήτες κατοικιών είχαν προσφύγει για να αναγνωριστεί ότι το Δημόσιο χρωστά ποσά ενοικίων που έχασαν λόγω της υποχρεωτικής μείωσης με ποσοστά 40% και 100% από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021. Όλοι οι προσφεύγοντες ζητούσαν επίσης 1.000 ευρώ για ηθική βλάβη.
Επιπλέον, οι εταιρείες υποστήριζαν ότι οι μειώσεις αυτές συνιστούν παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων και της αρχής της ισότητας, καθώς οι νομικές οντότητες αντιμετωπίστηκαν διαφορετικά απ’ ό,τι οι φυσικά πρόσωπα. Είχαν ζητήσει και την αποκατάσταση της διαφοράς του 20% μεταξύ των μισθωμάτων για νομικά και φυσικά πρόσωπα.
Η απόφαση επισημαίνει ότι οι ρυθμίσεις του νόμου ενδέχεται να επέφεραν βλαπτικές μεταβολές στους μισθωτές, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να επιφέρει τη ζημία που επικαλούνται οι εταιρείες. Σημειώνεται ότι το 2021, το υπουργείο Οικονομικών επιστρέφει 60% των απωλειών στις εταιρείες και 80% στους ιδιώτες, με τις επιστροφές αυτές να είναι αφορολόγητες και ακατάσχετες.
Πηγή: documentonews.gr