Η Αληθινή Κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας και οι Προκλήσεις για το Μέλλον
Την περασμένη Δευτέρα, ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε μέσω του Bloomberg ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή χρέους 8 δισ. ευρώ και αναμένεται να μειώσει το δημόσιο χρέος στο 130% του ΑΕΠ έως το 2028. Ωστόσο, οι εξελίξεις φαίνεται ότι τον διαψεύδουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν από τις Βρυξέλλες, η Eurostat ζήτησε από την Ελλάδα να ενσωματώσει τους αναβαλλόμενους τόκους από τα δάνεια ύψους 84 δισ. ευρώ που ελήφθησαν με το δεύτερο μνημόνιο. Αυτοί οι τόκοι αναμένονται να φτάσουν τα 13,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2024 και 1,1 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2032. Οι αποπληρωμές θα ξεκινήσουν το 2033, αλλά σύμφωνα με τη Eurostat, πρέπει να εμφανιστούν τώρα στο δημόσιο χρέος για λόγους λογιστικής. Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο χρέος, που είχε κλείσει το 2023 στο 161,9% του ΑΕΠ, θα αυξηθεί στο 167,5% το 2024, ενώ από το 2025 θα προστίθεται ετησίως 1,1 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος και το έλλειμμα.
Αυτό το αυξανόμενο χρέος, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ λόγω επανυπολογισμού, ενδέχεται να μην είναι αρκετό για να εξουδετερώσει τους αρνητικούς αντίκτυπους στις επενδυτικές αξιολογήσεις. Οι αναλυτές στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η αλλαγή της βάσης υπολογισμού του ΑΕΠ από το 2015 στο 2020 θα μπορούσε να προσθέσει 4-5 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ, μειώνοντας ενδεχομένως την αύξηση του δημόσιου χρέους κάτω από το 5,5%. Παρ’ όλα αυτά, οι σημαντικές αυξήσεις του χρέους θα εγγραφούν στις προσεχείς αξιολογήσεις και το γεγονός αυτό πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.
Ανησυχητική είναι επίσης η αυξανόμενη τάση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που φέτος έχει ξεπεράσει το 8,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με πέρσι. Η κατάσταση αυτή προήλθε παρά την αύξηση των τουριστικών εσόδων, καθώς η μείωση των ελληνικών εξαγωγών κατά 1,3% και η αύξηση των εισαγωγών ξένων αγαθών κατά 4,1% καταδεικνύουν την αδυναμία της ελληνικής παραγωγής.
Η κακή εικόνα της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για το 2023, όπου οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν πτώση 8,75%, ανατρέποντας τις προσδοκίες της κυβέρνησης για αύξηση κατά 15%. Αυτή η αρνητική τάση συνεχίζεται και το 2024, επιβεβαιώνοντας ότι ο τουρισμός μόνο δεν μπορεί να σώσει την ελληνική οικονομία. Μάλιστα, οι τουρίστες ξοδεύουν λιγότερα και η χώρα είναι υποχρεωμένη να εισάγει βασικά αγαθά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα χρήματα να φεύγουν στο εξωτερικό.
Η αύξηση του εξωτερικού ελλείμματος καθιστά τη χώρα ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ, αποδεικνύοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος σε ότι αφορά το ελληνικό οικονομικό μοντέλο, το οποίο παραμένει εξαρτώμενο κυρίως από τον τουρισμό και το real estate.
Πηγή: documentonews.gr