Η Κρίση των Τιμών Ρεύματος και οι Επιπτώσεις της Απελευθέρωσης της Αγοράς Ενέργειας στην Ελλάδα
Ο Ευστάθιος Χιώτης, με πλούσια εμπειρία και ακαδημαϊκούς τίτλους όπως δρ μεταλλειολόγος μηχανικός ΕΜΠ και μηχανικός Πετρελαίων στο Imperial College, έχει αναδείξει την αντιπολιτευτική του φωνή εστιάζοντας στην κυβερνητική πολιτική απολιγνιτοποίησης. Δείχνει πώς το target model στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ολιγοπωλίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, έχει οδηγήσει σε αύξηση τιμών ρεύματος, πλήττοντας τους καταναλωτές και τη βιομηχανία.
Το ρεύμα πια διαπραγματεύεται σε χρηματιστήριο, με τις τιμές χονδρικής να καθορίζονται καθημερινά στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Έτσι, η επιλογή παρόχου για τον καταναλωτή αποκτά χρηματιστηριακό χαρακτήρα, συνεπάγεται κινδύνους και αβεβαιότητες, καθώς οι τιμές μεταβάλλονται συνεχώς.
Η επιρροή του ευρωπαϊκού μοντέλου στόχου (target model) επισημαίνει αρνητικά αποτελέσματα στην ελληνική αγορά ενέργειας, η οποία χαρακτηρίζεται από γεωγραφική απομόνωση και έλλειψη υποδομών. Το Ελληνικό Δίκτυο Ενέργειας στερείται των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη λειτουργία του μοντέλου, με αποτέλεσμα να έχει αντικατασταθεί ένα κρατικό μονοπώλιο από ένα κερδοσκοπικό ολιγοπώλιο. Οι καταναλωτές καλούνται να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις μέσω αυξανόμενων ρυθμιζόμενων χρεώσεων που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς τους.
Για τις εξωφρενικές τιμές που παρατηρούνται, οι διακυμάνσεις των τιμών καυσίμων και η επιβάρυνση από φόρους διοξειδίου του άνθρακα παίζουν καθοριστικό ρόλο. Η κράτηση των λιγνιτικών σταθμών στην κρατική ιδιοκτησία και η δημιουργία επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θεωρούνται αναγκαία βήματα για την εξισορρόπηση των αυξήσεων των τιμών.
Καθώς η πολιτική απολιγνιτοποίησης σταδιακά αμβλύνει τις δυνατότητες φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας και οι παραγωγοί σταθμών φυσικού αερίου εκμεταλλεύονται τα αδύνατα σημεία του συστήματος, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να περιορίσει την απληστία των παρόχων. Ωστόσο, η εφαρμογή μέτρων όπως η φορολόγηση των υπερκερδών δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να εξαλείψει το πρόβλημα.
Η διεθνής εμπειρία, όπως παρουσιαζόταν στη Γαλλία και τη Γερμανία, υποδεικνύει ότι η ενέργεια υπό κρατικό έλεγχο μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα. Η εφαρμογή ενός προγραμματισμένου ενεργειακού σχεδιασμού που περιλαμβάνει και τις αποθήκες ενέργειας θα μπορούσε να συμβάλει στην εξισορρόπηση της ζήτησης και στην κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αναλογιστεί πώς το υπάρχον μοντέλο στην αγορά ενέργειας επηρεάζει την οικονομία και τον οικογενειακό προϋπολογισμό, μαζί με την παρατηρούμενη αποβιομηχάνιση της χώρας. Διαφαίνεται ότι η αναγκαία αλλαγή σε επίπεδο πολιτικής δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, με τον καταναλωτή να επωμίζεται τις συνέπειες μιας αποτυχημένης ενεργειακής στρατηγικής.
Πηγή: documentonews.gr