Η πραγματικότητα πίσω από τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας και η κρίση στην καθημερινότητα των νοικοκυριών
Σε ομιλία του στο ΕΒΕΑ, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε την αφήγηση περί της “υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας”, επισημαίνοντας την πρόβλεψη για μείωση του δημόσιου χρέους στο 133,4% του ΑΕΠ μέχρι το 2028. Ωστόσο, η Fitch, ένας οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, αναγνωρίζει ότι παρά το τεράστιο δημόσιο και εξωτερικό χρέος της Ελλάδας (161,9% και 119,8% του ΑΕΠ αντίστοιχα το 2023), η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε γρήγορη μείωση αυτού.
Ο πραγματικός τρόπος μείωσης του δημόσιου χρέους, όπως αναγνωρίζεται από πολλές αναλύσεις, δεν οφείλεται τόσο στην ανάπτυξη όσο κυρίως στο φούσκωμα του ΑΕΠ λόγω υψηλού πληθωρισμού. Οι δύο τελευταίοι χρόνοι οι τιμές συνεχώς αυξάνονται, κάτι που επιβαρύνει την αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών. Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ, τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έφτασε το 2,9%, σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης που ήταν στο 1,7%.
Στην πραγματικότητα, οι αριθμοί δείχνουν σοβαρές ανατιμήσεις σε κατηγορίες όπως τρόφιμα (ελαιόλαδο +38,5%, φρέσκα φρούτα +7,7%) και υπηρεσίες (5,4% αύξηση στα ενοίκια και 5% σε υπηρεσίες). Αυτή η διαρκής αύξηση τιμών έχει προκαλέσει ανησυχία και απαισιοδοξία στους πολίτες. Μια πρόσφατη έρευνα της ΕΚΤ αποτυπώνει ότι οι Έλληνες καταναλωτές αναμένουν πληθωρισμό 10% το προσεχές δωδεκάμηνο, όταν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης εκτιμούν μόνο 2,7%.
Η απαισιοδοξία αυτή αποτυπώνεται και στην έρευνα του ΙΟΒΕ, η οποία έδειξε σημαντική πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, με δείκτη -51,3 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Οι Έλληνες καταναλωτές αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, με το 67% να αναφέρει επιδείνωση της καταλληλότητας τους και μόνο το 2% να δηλώνει κάποια βελτίωση.
Πηγή: documentonews.gr