Κρίση στη Μέση Ανατολή και οι συνέπειες στις τιμές του πετρελαίου
Πηγή: documentonews.gr
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και επικίνδυνη με τις απειλές από το Ιράν σε περίπτωση που το Ισραήλ προχωρήσει σε επιθέσεις. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν οι ισραηλινές δυνάμεις θέσουν στόχο τα διυλιστήρια του Ιράν, η Τεχεράνη είναι πιθανό να αντιδράσει χτυπώντας πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σε όλη την περιοχή, περιλαμβάνοντας χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Αζερμπαϊτζάν, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.
Μετά την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ νωρίτερα το μήνα, οι ανησυχίες επί του ζητήματος της ενέργειας και οι προοπτικές της οικονομίας κυριαρχούν στον διάλογο. Η παραγωγή του Ιράν, η οποία ξεπέρασε τα 3,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο, το κατατάσσει μεταξύ των δέκα κορυφαίων παραγωγών πετρελαίου στον κόσμο, με την εξαγωγή του να αντιπροσωπεύει περίπου το 2% της παγκόσμιας προσφοράς.
Οι τιμές του πετρελαίου είχαν παρουσιάσει πτωτική τάση τους τελευταίους τρεις μήνες, αλλά η κατάσταση αυτή αλλάζει. Με την πυραυλική επίθεση και τα σενάρια που αφορούν πιθανές επιθέσεις της ισραηλινής πλευράς, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent στο ICE κατέγραψαν αύξηση 2,9% φθάνοντας τα 73,56 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια του WTI στο Nymex ανέβηκαν 3,5% στα 70,92 δολάρια. Οι τιμές συνέχισαν την αύξηση και κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας.
Η γεωπολιτική αστάθεια συχνά λειτουργεί ως παράγοντας στήριξης για τις τιμές, παρά τις παρατηρούμενες παγκόσμιες οικονομικές ανησυχίες που προέρχονται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Εν τω μεταξύ, η στροφή προς την πράσινη ενέργεια και η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ συμβάλλουν επίσης στη πτώση των τιμών.
Ωστόσο, εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες, θα μπορούσε να προκαλέσει αντίκτυπο που θα κλονίσει ολόκληρη τη μακροοικονομική κατάσταση, και όχι μόνο τις τιμές του πετρελαίου. Νοείται ότι η πιθανότητα νέων κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις ιρανικές εξαγωγές πέφτει ως πιθανότητα στο τραπέζι, εφόσον η στρατιωτική σύγκρουση κλιμακωθεί. Οι εξελίξεις αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν δραματικά την αγορά και τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς.