Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2025-2028 και οι Προκλήσεις της Οικονομικής Πολιτικής στην Ελλάδα
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2025-28, το οποίο αναλύει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της χώρας για την επόμενη τετραετία, με στόχο την επίτευξη των συμφωνημένων πλεονασμάτων με τους δανειστές για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας περιλαμβάνουν τη διασφάλιση ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος 2,4% του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι οι κρατικές δαπάνες θα πρέπει να είναι 2,5% του ΑΕΠ χαμηλότερες από τα φορολογικά έσοδα.
Αυτό το σχέδιο καθορίζει μια λιτότητα που απαιτεί σφιχτή οικονομική διαχείριση και προσαρμογές στις πρωτογενείς κρατικές δαπάνες, οι οποίες δεν μπορούν να αυξάνονται κατά περισσότερο από 4% ανά έτος, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας. Ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι κέρδισε μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες για αύξηση αυτού του ορίου από 3% σε 4%, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση από 9,8 δισ. ευρώ σε 13,9 δισ. ευρώ στην τετραετία.
Η αύξηση του ορίου θεωρείται θετική, καθώς υποδηλώνει λιγότερη αυστηρότητα, όμως η πραγματικότητα είναι ότι οι επιπλέον δαπάνες πιθανότατα θα κατευθυνθούν σε εξοπλιστικά προγράμματα και την αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτά τα επιπλέον χρήματα για τις παραγγελίες εξοπλισμού όπως φρεγάτες και αεροσκάφη, καθώς και για τις αυξανόμενες ανάγκες των νεών συνταξιούχων. Επιπλέον, αναμένονται μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα να περιοριστούν τα διαθέσιμα κονδύλια για κοινωνικές παροχές και εκπαίδευση-υγεία.
Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης έναν σχεδιασμό για τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 28 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2028, με στόχο να φέρει την Ελλάδα κάτω από το 133,4% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η υλοποίηση αυτής της πρόβλεψης μπορεί να ανατραπεί αν ο προϋπολογισμός συμπεριλάβει, σύμφωνα με τις οδηγίες της Eurostat, αναβαλλόμενους τόκους από χρέη ύψους 84 δισ. ευρώ, στους οποίους περιλαμβάνονται 13,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2024. Σε αυτή την περίπτωση, το δημόσιο χρέος μπορεί να εκτοξευθεί στο 167,5% του ΑΕΠ.
Πηγή: documentonews.gr