Οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις Αντιμετωπίζουν Το Πρόβλημα Των Υψηλών Τιμών Ρεύματος Στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, οι χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με τη μέση τιμή της μεγαβατώρας να εκτοξεύεται περίπου στα 140 ευρώ τον Σεπτέμβριο. Αυτή η τιμή είναι έξι φορές πιο υψηλή από αυτή της Γαλλίας, όπου η μεγαβατώρα κοστίζει περίπου 22 ευρώ, και πενταπλάσια από τις τιμές σε Πορτογαλία και Ισπανία. Επίσης, είναι σχεδόν 50 ευρώ υψηλότερη από τη Γερμανία και 24 ευρώ από την Ιταλία, παραμένοντας έτσι διπλάσια σε σχέση με πολλές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Παρά τη μείωση της ζήτησης το Σεπτέμβριο, οι τιμές χονδρικής παραμένουν σε ύψη, με την ελληνική κυβέρνηση να επιμένει σε μία πολιτική που αποδίδει τις αυξήσεις σε «εισαγόμενο πρόβλημα» λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζήτησε παρέμβαση και αλλαγές στο σύστημα ενέργειας. Η αντίδραση της Κομισιόν, όμως, ήταν αρνητική, απορρίπτοντας τη λογική ότι ο πόλεμος είναι η κύρια αιτία αυτών των τιμών και τονίζοντας τα εγχώρια προβλήματα του ελληνικού ενεργειακού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Η Κομισιόν υπογράμμισε ότι η ελληνική αγορά ενέργειας έχει σοβαρό πρόβλημα υποδομών και ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν είναι ικανές να επηρεάσουν σοβαρά το ελληνικό ή το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην έλλειψη ευελιξίας του συστήματος και των αναγκαίων υποδομών διασύνδεσης και αποθήκευσης. Σημαντικό είναι ότι αν και η ελληνική κυβέρνηση εστιάζει στις εξωτερικές αιτίες για τις υψηλές τιμές, οι ευρωπαϊκές αρχές επαναλαμβάνουν ότι η λύση απαιτεί εγχώριες μεταρρυθμίσεις.
Η συζήτηση σχετικά με την κατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχιστεί στη Βουδαπέστη στο τέλος Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας. Πηγή: documentonews.gr