Πραγματική Αλήθεια για τη Μείωση των Ασφαλιστικών Εισφορών στη ΔΕΘ
Το κυβερνητικό σχέδιο που απλώθηκε κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ περιλάμβανε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%. Αυτή η κίνηση, αν και δημιουργεί μια αίσθηση αισιοδοξίας, στην πραγματικότητα αποδεικνύεται τυπική τακτική για να καλυφθούν οι πραγματικές οικονομικές προκλήσεις. Οι αριθμοί που παρουσιάζονται φαίνεται να προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες και τους επιχειρηματίες ότι η μείωση του εργοδοτικού κόστους θα βοηθήσει την πραγματική οικονομία, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα ωφεληθούν πραγματικά από αυτήν την αλλαγή. Οι μόνοι που θα αποκομίσουν σημαντικά οφέλη είναι οι επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 υπαλλήλους, οι οποίες αποτελούν μόλις το 3% του συνόλου των επαγγελματικών ΑΦΜ στην Ελλάδα.
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, που περιλαμβάνουν τη μείωση των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, ουσιαστικά οδηγούν σε έμμεσες αυξήσεις μισθών οι οποίες όμως αυξάνονται χωρίς να παίρνονται υπόψη οι οικονομικές πιέσεις από την αύξηση στο κόστος ζωής. Οι εργαζόμενοι αναμένονται να δουν μια μέση αύξηση στον καθαρό τους μισθό η οποία θα είναι σχεδόν αμελητέα. Για παράδειγμα, οι αυξήσεις υπολογίζονται στα 4,3 ευρώ για τον κατώτατο μισθό και έως 6,3 ευρώ στον μέσο μισθό των 1.258 ευρώ.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι οι μισθωτοί υποφέρουν από ένα υψηλό επίπεδο φορολογίας που δεν μειώνεται παρά τις δηλωμένες μειώσεις εισφορών. Οι κρατικές εισπράξεις αναμένονται να αυξηθούν μέσω της φορολόγησης των μισθών, καθώς η αύξηση του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος θα φέρει επιβαρύνσεις για τους εργαζόμενους. Η απουσία μιας πραγματικής πολιτικής τιμαριθμοποίησης σημαίνει ότι οι όποιοι μισθολογικοί διορθωτικοί μηχανισμοί δεν ανταγωνίζονται την αύξηση του κόστους ζωής, με αποτέλεσμα μια ειρωνική κατάσταση όπου ενδέχεται να προκύψει έμμεση αύξηση των φορολογικών εσόδων λόγω της ανέχειας των μισθωτών.
Συνοπτικά, οι προωθούμενες πολιτικές αναδεικνύουν μια αλληλουχία μηνυμάτων που χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν αύξηση των δημοσίων εσόδων σε βάρος των εργαζομένων, χωρίς πραγματικά να προσφέρουν τη στήριξη που θα έπρεπε να παρέχεται σε μια κοινωνία που αγωνίζεται να τα βγάζει πέρα. Η κρατική οικονομία φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να κερδίζει τη στιγμή που οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών παραμένουν ανεκπλήρωτες.
Πηγή: documentonews.gr