Προτάσεις για Παύση Αναπροσαρμογής Αντικειμενικών Τιμών Ακινήτων στη Στεγαστική Κρίση
Εξετάζεται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η προοπτική “παγώματος” των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα για τουλάχιστον το επόμενο έτος. Αυτή η απόφαση ενδέχεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος κατοικίας και της στεγαστικής κρίσης, τη στιγμή που οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται συνεχώς. Οι αντικειμενικές αξίες είχαν αναπροσαρμοστεί πριν από τρία χρόνια, και από τότε οι εμπορικές τιμές έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση. Εάν προκύψει νέα αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα επίπεδα των εμπορικών, είναι πιθανό να προκληθεί περαιτέρω αύξηση των αγοραίων τιμών, επιτείνοντας έτσι το υπάρχον στεγαστικό πρόβλημα.
Η υψηλή ζήτηση για αγορά κατοικίας οδηγεί σε αύξηση των τιμών των ακινήτων, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο β’ τρίμηνο του 2024, οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν αύξηση 9,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Για τα νέα διαμερίσματα (έως 5 ετών), η αύξηση ήταν 10,7%, ενώ για τα παλαιότερα (άνω των 5 ετών) 8,3%.
Αναλύοντας τα στοιχεία γεωγραφικά, η αύξηση των τιμών το β’ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος καταγράφηκε σε 9,1% στην Αθήνα, 12,1% στη Θεσσαλονίκη, 7,3% στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις και 10,4% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το σύνολο του 2023, η αύξηση των τιμών στα ίδια σημεία ήταν 13,8%, 16,5%, 14,9% και 11,6% αντίστοιχα. Σε πανελλαδικό επίπεδο, από το 2017, οι τιμές έχουν σημειώσει αύξηση 69%, με την Αττική να καταγράφει αύξηση 88% και τη Θεσσαλονίκη 78%.
Ταυτόχρονα, οι προθέσεις του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνουν τη νέα αναστολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και του φόρου υπεραξίας ακινήτων, με στόχο την ανακούφιση των αγοραστών, τουλάχιστον έως το 2025. Η αναβολή του ΦΠΑ που είχε ληφθεί το 2019 είχε ήδη δείξει θετικά αποτελέσματα στην αύξηση των αγοραπωλησιών και των κατασκευών κατά την εξεταζόμενη περίοδο.
Πηγή: documentonews.gr