Σοβαρή επιδείνωση στο εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας και οι ανησυχίες για την οικονομία
Εάν υπάρχει κάτι στο οποίο όλοι συμφωνούν, είναι ότι το εμπορικό ισοζύγιο – δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στις εισαγωγές και τις εξαγωγές – αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας. Όταν οι εισαγωγές είναι μεγαλύτερες από τις εξαγωγές, αυτό σημαίνει ότι ο πλούτος που παράγεται στην Ελλάδα «εξάγεται» σε χώρες από τις οποίες προέρχονται τα εισαγόμενα προϊόντα. Αυτό το γεγονός υποδηλώνει μια ασθένεια στην ελληνική οικονομία.
Μέσα στην εβδομάδα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το εμπορικό ισοζύγιο για το οκτάμηνο του 2024 εμφάνισε έλλειμμα 22 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η συνολική αξία των εξαγωγών για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024 ανήλθε σε 33,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εισαγωγές έφτασαν τα 55,72 δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αύξηθηκε κατά 7,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα το μέγεθος της τρέχουσας κατάστασης, μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω στο 2008, όταν το εμπορικό έλλειμμα (εισαγωγές μείον εξαγωγές) ήταν 22,61 δισεκατομμύρια ευρώ. Καθώς ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης διαβεβαίωναν ότι η ελληνική οικονομία ήταν θωρακισμένη, η πραγματικότητα αποδείχθηκε διαφορετική, οδηγώντας τη χώρα στην οικονομική κρίση.
Πλέον, το καταστροφικό δίδυμο Κυριάκου Μητσοτάκη και Κωστή Χατζηδάκη που ισχυρίζεται ότι είμαστε σε καλή κατάσταση, αντιμετωπίζει μια κατάσταση που θυμίζει την εποχή 2006-2008. Συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα το 2023 ήταν 31 δισεκατομμύρια ευρώ, και αν η αύξηση του 2024 παραμείνει στα ίδια επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε ένα έλλειμμα γύρω στα 33,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο δείκτης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ο οποίος περιλαμβάνει το εμπορικό ισοζύγιο, το ισοζύγιο υπηρεσιών και άλλες κατηγορίες. Το 2019, υπό την κυβέρνηση Τσίπρα, το ισοζύγιο έκλεισε με έλλειμμα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ το 2022 εκτινάχθηκε στα 20,145 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το 2023, το έλλειμμα μειώθηκε στα 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά για φέτος φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται η αρνητική τάση.
Πηγή: documentonews.gr