Το μέλλον της ενέργειας στην Ελλάδα σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος παρουσίασε πρόσφατα το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο λειτουργεί ως κατευθυντήρια γραμμή για την ενεργειακή πολιτική της χώρας έως το 2050. Αν και το σχέδιο έχει τεχνοκρατική φύση, η σημασία του είναι προφανής ιδίως γιατί προβλέπεται ότι η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα θα παραμείνει υψηλή και πιθανώς θα αυξηθεί κι άλλο για τα επόμενα 10-20 χρόνια.
Το νέο ΕΣΕΚ περιλαμβάνει φιλόδοξες στοχεύσεις για την αύξηση της πράσινης ενέργειας: μέχρι το 2050 προγραμματίζεται η εκτίναξη των φωτοβολταϊκών έργων κατά 430%, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 250%, και των υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων κατά 35%. Σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα, η πλήρης κατάργηση του λιγνίτη είναι προγραμματισμένη για το 2030, με τον φυσικό αέριο να παίρνει τη θέση του, με αύξηση κατά 15% μέχρι το 2030.
Βάσει των σχεδίων, η ενεργειακή παραγωγή της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί δραστικά, φτάνοντας από 56 τεραβατώρες το 2025 σε 130,5 τεραβατώρες το 2050. Οι επενδύσεις που απαιτούνται για αυτές τις αλλαγές ανέρχονται σε 436 δισ. ευρώ κατά την 25ετία 2025-2050, ποσό που αντιστοιχεί σε δύο φορές το ΑΕΠ της χώρας. Το νέο διαρθρωμένο τοπίο θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και τις διάφορες πηγές ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι χρεώσεις για τους καταναλωτές πιθανόν να αυξηθούν, καθώς η ανάπτυξη δικτύων θα σημαίνει ότι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις θα αποτελούν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.
Παρά τις υπενθυμίσεις της Κομισιόν σχετικά με την επαναφορά της χρήσης λιγνίτη, η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε στη χρήση φυσικού αερίου, αγνοώντας τις προτάσεις για τη χρήση του λιγνίτη ως μεταβατικού καυσίμου. Όπως αναφέρθηκε, η πολιτική ηγεσία θεωρεί την επιλογή του φυσικού αερίου πιο αποτελεσματική, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία για το μέλλον των τιμών του ρεύματος.
Αυτό το σχέδιο, αν και φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα στην πράσινη ενέργεια, αναδεικνύει προκλήσεις και πιθανές συνέπειες για τους καταναλωτές, καθώς η ενέργεια στην Ελλάδα φαίνεται πως δεν θα γίνει πιο προσιτή στο κοντινό μέλλον.
Πηγή: documentonews.gr