Παρέμβαση στο σπίτι του Σπύρου Πνευματικού, στην Κηφισιά, πραγματοποίησαν, τα ξημερώματα, μέλη του «Ρουβίκωνα».

Έγραψαν με σπρέι έξω από την εξώπορτα της κατοικίας του: «σπατάλη είναι το οξυγόνο που αναπνέεις».

Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής ιατρικής, που τέθηκε «εκτός εκλογικού αγώνα», είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με τις δηλώσεις του για τους καρκινοπαθείς.

Η δήλωση του Σπύρου Πνευματικού για τους καρκινοπαθείς
Επισημαίνεται ότι ο Σπύρος Πνευματικός, την Πέμπτη (08/06), είχε δηλώσει ούτε λίγο ούτε πόλυ ότι «πρέπει να γίνεται διαλογή ασθενών».

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος είχε πει σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ: «Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά πράγματα απ’ αυτά που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας. Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο λοιπόν που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, αλλά όμως στο τέλος της ημέρας τι θα γίνει;».

Ακόμα, ο Σπύρος Πνευματικός είχε προσθέσει: «Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα. Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κτλ. Όταν είχαμε πρωτοπάει με τη γυναίκα μου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει είναι πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο πολύ ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν. Θα μου πει κάποιος ότι μιλάω περίεργα για την ανθρώπινη ζωή. Την αγαπάμε την ανθρώπινη ζωή, έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας σε αυτό το πράγμα, αλλά πρέπει τελικά επειδή είναι συγκεκριμένα τα resources που έχουμε, πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε αυτά. Αν είχαμε απεριόριστο όριο δυνατοτήτων θα κάναμε τα πάντα για τους πάντες, από την αρχή μέχρι το τέλος».

Επίσης, ο ίδιος είχε τονίσει: «Αυτή είναι η αλήθεια, αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι υπάρχει όριο κάποια στιγμή. Γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα. Ακούγεται λίγο κυνικό, αλλά δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο. Αν η υπηρεσία που παρέχω σήμερα σε κάποιον που δεν θα του προσφέρει κάτι, την παίρνω από κάποιον άλλο και μπορεί να του σώσω τη ζωή αύριο. Αυτό πρέπει να σκεφτούμε. Αυτά πρέπει να τα δει κάποιος».

 
Από τα περί «παρερμηνείας» στην… έξοδο
Μετά τον σάλο και την αντίδραση της αντιπολίτευσης, ο Σπύρος Πνευματικός έκανε λόγο για «παρερμηνεία των δηλώσεών του». Χαρακτηριστικά, ο ίδιος έγραψε σε σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Σήμερα το πρωί, είχα μία συζήτηση επιστημονικού καθαρά περιεχομένου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πάνω στα θέματα της υγείας. Δυστυχώς, κάποια από τα λεγόμενά μου, δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου που είχα να αναλύσω ένα τόσο δύσκολο θέμα, παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν. Ως δημόσιος λειτουργός της υγείας, όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου, έχω αποδείξει εμπράκτως την αγάπη μου προς τον ασθενή και την ξεκάθαρη και βαθιά πεποίθησή μου ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και αποτελεί απόλυτη αξία. Με αυτόν τον γνώμονα κινήθηκα πάντα κι αυτό αποτελεί απαράβατη αρχή για μένα και στην επιστημονική μου προσφορά, αλλά και στην πολιτική μου δραστηριότητα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας».

 Κατόπιν, την Παρασκευή (09/06), εκτός των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων οδηγήθηκε ο – μέχρι πρότινος – υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Εύβοια, Σπύρος Πνευματικός, με καθυστέρηση ενός 24ώρου από την άκρως σοκαριστική δήλωση περί «διαλογής ασθενών» και τη «μη περίθαλψη όσων πάσχουν από ασθένειες προχωρημένου σταδίου», ώστε να μην επιβαρύνονται οικονομικά τα νοσοκομεία.

Μάλιστα, ο Σπύρος Πνευματικός επανήλθε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με νεότερη ανάρτησή του, γράφοντας: «Επειδή τα λεγόμενά μου σε συνέντευξη δημιούργησαν λανθασμένες εντυπώσεις και άφησαν περιθώρια παρερμηνείας, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τα όργανα της Ν.Δ. αποσύρομαι από τον εκλογικό αγώνα και δηλώνω ότι, σε περίπτωση που εκλεγώ, θα παραιτηθώ από βουλευτής και θα παραδώσω την έδρα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά».

Πηγή: madata.gr