Για το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων μετά τις δηλώσεις του Αλέξης Κούγια για τον Ανδρέα Ηλιάδη, μίλησε στο Mega ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, λέγοντας πως οφείλει να είναι δίπλα στους γιατρούς.

 Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι υπόνοιες, κατά τη διάρκεια της δίκης της Ρούλας Πισπιρίγκου, από τον συνήγορο υπεράσπισής της, Αλέξη Κούγια προς τον εντατικολόγο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Ανδρέα Ηλιάδη για εμπόριο οργάνων.

Οι δηλώσεις του Αλέξης Κούγια προκάλεσαν την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας ο οποίος κατά τη διάρκεια συνάντησης του, σήμερα, με τον εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη εξέφρασε την πλήρη στήριξη στο γιατρό για τη στοχοποίηση που δέχεται ο ίδιος και οι άλλοι γιατροί.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε στο LIVE NEWS και στον Νίκο Ευαγγελάτο για τις δηλώσεις του Αλέξη Κούγια αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις.

«Να θυμίσουμε πως η χώρα μας είναι από τις λιγότερες προσφορές συγκριτικά με άλλες χώρες. Μάλιστα, πριν λίγους μήνες ψηφίσαμε ένα νομοσχέδιο που ζητούσαμε να αυξηθούν τα άτομα που κάνουν τη δουλειά που κάνει ο κ. Ηλιάδης. Δηλαδή οι άνθρωποι που είναι συντονιστές μεταμοσχεύσεων, προκειμένου όταν επέλθει ο θάνατος ενός ατόμου να κάνουν όλες τις διαδικασίες αφού όμως, πεθάνει ο άνθρωπος. Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, δεν υφίσταται γιατρός να παίρνει τα όργανα και να τα πηγαίνει κάπου αλλού. Υπάρχει συγκεκριμένη λίστα, η οποία είναι με σειρά προτεραιότητας και όταν βρεθεί το μόσχευμα δίνεται στον ασθενή. Εάν δεν είναι συμβατό το μόσχευμα, τότε υπάρχει μία Ευρωπαϊκή συνεργασία, όπως παίρνουμε και εμείς μοσχεύματα. Επειδή εμείς κάνουμε λίγες μεταμοσχεύσεις σε παιδιά και τα στέλνουμε στην Ιταλία. Οποιαδήποτε κουβέντα θίγει τις μεταμοσχεύσεις, αποτρέπει τον κόσμο να γίνει δότης», είπε αρχικά.

«Το υπουργείο Υγείας δεν είναι διάδικος και δεν κρίνει με βάση το τεκμήριο της αθωότητας αλλά όταν οι γιατροί καταθέτουν και μηνύονται, θεωρώ υποχρέωση μου να μιλήσω για να μην αφήνουμε τους γιατρό μας έρμαια. Τα δικαστήρια θα κρίνουν το τι έχει συμβεί αλλά εμείς οφείλουμε να τους παρέχουμε την νομική τους υπεράσπιση. Σέβομαι και το τεκμήριο της αθωότητας αλλά τεκμήριο αθωότητας έχουν και οι γιατροί που τους μηνύουν. Εγώ δεν μπαίνω με την ιδιότητα του δικηγόρου αλλά από τη στιγμή που βρίσκονται εκτεθειμένοι οι λειτουργοί, πρέπει να κάνουμε κάτι», συμπλήρωσε.

Πηγή: madata.gr